Ziua Mondială a Faunei Sălbatice se sărbătorește în data de 3 martie și reprezintă un moment de sărbătoare a tuturor animalelor și plantelor sălbatice din lume. Cu această ocazie, ne dorim să tragem un semnal de alarmă în legătură cu amenințările de supraviețuire a multor specii. Din păcate, tot mai multe animale au dispărut din cauza pierderii habitatelor și a supraexploatării resurselor. Altele au fost salvate din pragul dispariției datorită informării corecte și a eforturilor de protejare a lor.
În cadrul proiectului nostru, lucrăm pentru conservarea sturionilor pe care încă îi găsim în lunca Dunării Inferioare și în sectorul nord-vestic al Mării Negre. Din păcate, cinci din cele șase specii native de sturioni sunt critic amenințate și una a dispărut din bazinul Dunării.
Sturionii din Dunăre:
Morunul (Huso huso) este cel mai mare pește de apă dulce din lume. Este încadrat în categoria Critic amenințat.
Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii) a fost unul dintre cei mai răspândiți sturioni de-a lungul Dunării. Astăzi este Critic amenințat cu dispariția.
Păstruga (Acipenser stellatus) este cunoscut și ca sturionul stelat, datorită scuturilor în formă distinctă de stea, care-i acoperă corpul. Păstruga este încadrată în categoria Critic amenințat.
Cega (Acipenser ruthenus) trăiește doar în apă dulce și, spre deosebire de celelalte specii de sturioni, aceasta nu migrează în Marea Neagră. Este listată ca specie Vulnerabilă.
Șipul (Acipenser nudiventris) nu a fost niciodată din abundență în Dunăre. Este în categoria Critic amenințat.
Viza (Acipenser sturio) a fost mereu cea mai rară specie de sturioni din bazinul Mării Negre. Prezența ei a fost documentată ultima dată la începutul secolului al XX-lea. Astăzi este listată ca specie Critic amenințată.
În contextul în care stocurile de sturioni se împart de-a lungul Dunării între mai multe țări, măsurile de conservare trebuie să fie puternice și, mai ales, să se întâmple printr-o cooperare transfrontalieră. În cadrul proiectului, șapte organizații din șase țări și-au unit forțele pentru protejarea sturionilor din Dunăre. Alături de comunitățile de pescari și de autoritățile relevante, investim în reducerea pescuitului și comerțului ilegal a caviarului și a produselor provenite de la sturionii sălbatici din Dunăre.
Despre sturioni la nivel mondial
- 27 de specii de sturioni la nivel mondial
- Majoritatea speciilor de sturioni aflați la un pas de dispariție trăiește în zona Eurasia, în timp ce unele specii care trăiesc în Statele Unite ale Americii au început să se redreseze datorită măsurilor stricte de protecție.
- 85% dintre speciile de sturioni sunt considerate amenințate și 63% sunt listate pe lista roșie de specii amenințate a IUCN-ului în categoria Critic Amenințat; 4 specii sunt considerate a fi „Posibil dispărut”.
Peștele invizibil- Când speciile dispar
Ziua Mondială a Faunei Sălbatice
În anul 1973, Adunarea Generală a Națiunilor Unite au fundamentat protejarea Speciilor amenințate la nivel mondial și au proclamat ziua de 3 martie ca Ziua Mondială a Faunei Sălbatice. Fie ele plante sau animale, importanța acestor specii în viețile noastre, pornind de la hrană și ajungând la foloase terapeutice, nu poate fi contestată. An de an sute de specii sunt amenințate cu dispariția. CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) a fost înființat pentru a ne asigura că dispariția speciilor nu se va mai întâmpla la nivel mondial.