Serbia, Belgrad, 7-8 Martie 2018 – În timpul întâlnirii regionale LIFE for danube Sturgeons, partenerii proiectului s-au reunit să discute realizările, provocările și următorii pași ai proiectului, precum și să își reconfirme dorința de a lucra împreună la salvarea sturionilor din Deltă.
Subiectele-cheie au fost activitățile de proiect vizând cele două grupuri țintă: în primul grup se află comunitățile de pescari și situația lor socio-economică din Bulgaria, România, Serbia și Ucraina. În al doilea grup se află autoritățile de aplicare a legii, implicate în protejarea sturionilor sălbatici din cele patru țări și investigarea potențialelor zone pentru îmbunătățire.
Ca parte din munca noastră alături de comunitățile de pescari, studii preliminare (Analiza Situației Socio-Economice și Resursele Naturale în Comunitățile de Pescari) au fost desfășurate în toate cele patru țări.
În România, studiul a acoperit mai multe sate: Borcea, Fetești, Vadu Oii-Giurgeni, Galați, Jurilovca, Sfântu Gheorghe. În Bulgaria, studiul a acoperit: Vetren, Novo Selo, Nikopol. În Serbia a fost efectuat în Prahovo, Radujevac și Negotin. În Ucraina a fost condus în trei comunități: Lisky, Prymorske și Vylkove.
Potrivit studiilor, principalele motive de îngrijorare socio-economice sunt: veniturile mici și posibilitățile de investiție în toate comunitățile evaluate, îmbătrânirea populației în unele comunități, opțiunile limitate de creare a noi locuri de muncă și de găsire a mijloacelor alternative de trai pentru localnici.
Studiile oferă câteva idei concrete despre potențialul schimbărilor economice din zonele comunităților evaluate, iar sugestiile vor fi mai departe investigate și dezbătute ca posibile proiecte de afaceri. Pentru multe comunități, turismul este o alternativă fezabilă: eco-turismul și observarea păsărilor, ciclismul sau turismul gastronomic. Agricultura este o altă opțiune, unde cultivarea legumelor, fructelor sau creșterea animalelor și cultivarea plantațiilor viticole constituie posibilități de generare a veniturilor pentru localnici. Acestea, precum și alte descoperiri ale studiilor vor fi discutate în continuare alături de comunitățile de pescuit vizate, pentru ca cele mai bune opțiuni alternative să fie dezvoltate.
În ceea ce privește activitatea noastră de lucru cu autoritățile responsabile de aplicarea legii, a fost realizat un studiu pentru a înțelege mai bine rolurile și responsabilitățile diferitelor autorități față de protejarea sturionilor în toate cele patru țări ale proiectului.
Principalele concluzii se referă la construirea unei cooperări de lucru între agenții la nivel național și regional; la schimbul de bune practici și de informații în mod regulat. Legat de consolidarea capacităților, următorul pas va fi să producem videoclipuri și manuale de instruire pentru autoritățile responsabile de aplicarea legii, cu subiecte legate de sturioni, și să aducem împreună toate autoritățile relevante în atelierele naționale.
„În ansamblu, întâlnirea regională a constituit un instrument foarte bun de urmărire a progresului proiectului – unde ne aflăm cu rezultatele acestuia, care sunt principalele provocări și unde trebuie investită mai multă energie și efort. Am folosit timpul împreună pentru a ne consolida spiritul de echipă cu noi prietenii, o bună comunicare internă și înțelegere reciprocă pentru seriozitatea sarcinii noastre: salvarea sturionilor din Dunăre.”, spune Jutta Jahrl, manager de proiect, LIFE for Danube Sturgeons.
Găsiți mai multe informații despre activitățile și realizările din primul an al proiectului aici.