Ziua de 2 februarie este sărbătorită în întreaga lume drept Ziua Mondială a Umezilor, cu scopul de a arăta rolul important al zonelor umede pentru oameni și natură. Anul acesta ne-am petrecut ziua alături de colegii de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului în compania minunaților elevi ai Colegiului Național Mircea Eliade din București. Am vorbit despre ce sunt zonele umede, importanta lor, ceea ce ne oferă și cum putem zi de zi să avem grijă de aceste zone vitale.
Bineînțeles, putem recunoaște cu ușurință râurile și fluviile drept cele mai populare zone umede. În Europa, peste 81 de milioane de oameni de diferite culturi și limbi numesc bazinul fluviului Dunărea acasă. Oamenii beneficiază de numeroasele servicii pe care le oferă râul sau fluviul – apă potabilă, protecție împotriva inundațiilor, sursă de venituri și locuri pentru odihnă și recreere. În ultimul secol, suprafața totală a luncii inundabile a Dunării a fost redusă cu 80%. Delta Dunării a fost cea mai puțin redusă, cu 35%.
În Ziua Mondială a Zonelor Umede, trebuie să recunoaștem efectele pe care schimbările râurilor le au asupra speciilor emblematice ale Dunării – sturionii. Modificările habitatelor, cum ar fi llucrările de regularizare și construcția digurilor, au un impact imediat asupra reproducerii și hrănirii sturionilor. Sturionii reprezintă un indicator valoros al sănătății apei. Poluarea influențează negativ zonele de reproducere, precum și fertilitatea peștilor reproducători. Datorită ciclurilor lungi de viață, maturității târzii și intervalelor lungi între reproducere, acestea durează foarte mult pentru a se reface în urma declinului cauzat de presiunile asupra naturii și ale oamenilor.
Din fericire, există inițiative pentru conservarea zonelor umede ale sturionilor. “LIFE for Danube Sturgeons” face parte din eforturile strategice ale WWF și ale Uniunii Europene de a proteja și reface populația de sturioni și casele lor. În timp ce ne concentrăm asupra comunităților, colaborăm împreună cu partenerii pentru a readuce înapoi zonele umede în Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria. Aceste proiecte ambițioase vizează creșterea capacității apelor dulci cu echivalentul a 4.800 de piscine olimpice (12 milioane m³) și restaurarea a peste 7.422 de terenuri de fotbal în valoare de 53 km² de habitate umede până în 2020.