Șipul

Șipul (Acipenser sturio) a fost întotdeauna cea mai rară specie de sturion din bazinul Mării Negre, iar prezența sa a fost documentată doar până la începutul secolului al XX-lea. Știm că această specie s-a reprodus în Dunărea Inferioară, deoarece în anii ’30 au fost descrise exemplare hibride cu alte specii de sturion de Dunăre. În prezent, este considerat specie în pericol critic de dispariție.

A sturio 300x212 - Șipulsturio 300x300 - Șipul

Fapte și cifre

● Conform unei surse, ultima captură înregistrată de șip a avut loc în partea sârbă a Dunării, în 1954.
● Șipul a fost întotdeauna cea mai rară specie de sturion din bazinul Mării Negre, iar prezența sa a fost documentată numai până la începutul secolului al XX-lea.
● Șipul intră în fluvii în perioada ianuarie – octombrie, iar vârful migrației are loc de obicei în perioadele cu cote mari ale apelor din aprilie-mai.
● Atunci când se află în mare, șipul preferă estuarele și fundurile nămoloase.

Sturgeons Infograph 05 RO 2 06 300x180 - Șipul

Stamp ro 2 1 150x150 - Șipul

6 drop - Șipul

Cea mai rară specie de sturion din lume.

6 rivers - Șipul
Singura populație sălbatică existentă se află în fluviile Garonne și Dordogne din Franța.

6 extinct - Șipul
Este oficial declarat dispărut din Dunăre, în Cartea roșie a vertebratelor din România.

6 swim - Șipul
În secolele trecute a fost documentat, între altele, în Oceanul Atlantic, Canalul Mânecii, Marea Mediterană și Marea Neagră.

6 fishes - Șipul
Odinioară suia pe toate fluviile mari din aceste regiuni pentru a se reproduce.