WWF Ucraina a susținut sesiuni de instruire cu autoritățile privind combaterea comerțului ilegal cu sturioni sălbatici


12 martie 2020 (Kiev, Ucraina) – Parte din proiectul Salvați sturionii din Dunăre, WWF Ucraina și Serviciul vamal din Ucraina au adus împreună 34 de ofițeri vamali din întreaga țară pentru a participa la o sesiune de instruire de o zi privind prevenirea traficului ilegal cu specii CITES (Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatic de faună și floră pe cale de dispariție), axându-se în special asupra problematicii sturionilor.

Cursul a oferit ofițerilor vamali șansa de a înțelege mai bine cerințele CITES precum și aplicațiile sale practice. Evenimentul a fost legat de angajamentul partenerilor din proiect de a combate exportul ilegal de caviar și sturioni.

Inna Hoch, coordonatorul proiectului în Ucraina, a vorbit despre obiectivul principal al WWF Ucraina, de a contribui la oprirea și inversarea tendinței de pierdere a biodiversității și habitatelor atât în UE cât și pe întreg globul până în 2030.  Eforturile lor vor fi sprijinite prin întărirea capacității agențiilor responsabile de implementarea legislației, și implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării și Sturioni 2020, programul Uniunii Europene pentru protejarea sturionilor din Dunăre. Subiectele au fost variate și au cuprins identificarea speciilor de sturioni, citirea corectă a etichetei CITES.

Pol 300x197 - WWF Ucraina a susținut sesiuni de instruire cu autoritățile privind combaterea comerțului ilegal cu sturioni sălbaticiA doua parte a sesiunii de instruire a fost condusă de Paul Meuleneire, Ofițer de investigații în cadrul Vămii Belgiene, a cărui implicare în cadrul workshop-ului regional cu reprezentanții autorităților din Bulgaria, Romania, Serbia și Ucraina a fost inestimabilă. Acesta a fost implicat în actualizarea protocoalelor operaționale din cadrul țărilor proiectului în concordanță cu noile tehnici de investigare și cercetare a cazurilor ce implică specii sălbatice. În timpul sesiunii, Paul Meuleneire a atins subiecte diverse cum ar cadrul legal privind importul și exportul sturionilor în cadrul U.E, cerințele Uniunii Europene privind etichetarea cărnii de sturion și a caviarului, prezentarea sistemului EU TWIX care poate ajuta ofițerii vamali în muncă lor zilnică.

Baza de date EU TWIX conține date centralizate  privind confiscările și încălcările prevederilor legale raportate de către cele 27 de State Membre și Regatul Unit.  Au fost furnizate și exemple concrete cu brățări realizate din păr de elefant, scrumiere din coarne de rinocer și scuturi de pangolin declarate ca fiind bucăți de plastic.

Agențiile vamale europene  sunt de multe ori poarta de intrare a unor bunuri ilegale din Africa, dar de asemenea pot fi poarta de ieșire a unor bunuri ilegale provenite din Ucraina. Așa cum a arătat Paul Meuleneire: „De cele mai multe ori se comandă caviar pe internet înainte de Crăciun. Acestea nu au eticheta CITES fiind prin urmare ilegale”.

WWF Ucraina va continua să sprijine ofițerii vamali în lupta lor cu comerțul și traficul ilegal cu specii sălbatice. Un pas important în salvarea speciilor periclitate este adoptarea și implementarea unui protocol clar de acțiune pentru animalele și produsele confiscate în Ucraina, și de asemenea ca țara să adere la inițiativele europene de protejare a speciilor sălbatice cât de mult este posibil.