Săptămâna trecută a fost importantă pentru echipa LIFE for Danube Sturgeons din România: a avut loc vizita de monitorizare din partea Comisiei Europene. Între 3-5 octombrie un reprezentant al finanțatorului a poposit în România să vadă modul în care s-a desfășurat activitatea noastră în ultimii doi ani de proiect și să vadă deja rezultatele muncii noastre.
Astfel, după o verificare a chestiunilor financiare și administrative ale ambilor parteneri, WWF-România și ARBDD, a urmat o vizită în teren de o zi într-una din comunitățile în care lucrăm: Jurilovca.
În prima parte zilei de vineri am avut ocazia să facem cunoștință cu o parte din membri asociației de pescari din Jurilovca șeful asociației și o familie de pescari din tată în fiu. A fost o adevărată plăcere să vedem sinergiile dintre genereții și schimbul de idei între pescari și colega noastră, Natalia Gozak din Ucraina. Aceștia ne-au povestit despre cum se pescuia odinioară, cum se prinde peștele și cum sturionul migra și în lacul format în ultimii ani, cum natura dacă este lăsată, își regăsește drumul în ciuda acțiunilor omului. De asemenea, aceștia au subliniat importanța implicării autorităților în gestionarea comunității și a oamenilor locului. Pe agenda discuțiilor a fost foarte interesant momentul în care pescarii l-au întrebat pe reprezentantul Comisiei Europene despre alte proiecte asemănătoare din Europa și de soluțiile pe care diferite țări le-au găsit în soluționarea unor situații precum cele din Delta Dunării.

Această vizită din ograda lui Ștefan, gazda noastră, a fost urmată de o vizită la prima întâlnire a clubului TADS (Tineri Activi pentru protejarea Dunării și a Sturionilor din Dunăre) din Jurilovca. Unul dintre cele 4 cluburi pe care le-am pregătit acum mai puțin de o lună, și-a deschis activitățile și ne-au oferit o pastila de voie bună, încredere în generațiile viitoare și bucurie că zona rămâne pe mâini bune. Peste 20 de tineri din școala gimnazială împreună cu profesorii și elevii coordonatori pregătiți la Academia TADS, au avut ocazia să se cunoască pe ei înșiși și să își testeze cunoștințele și așteptările legate de natură cu ajutorul unor serii de activități non-formale propuse în ghidul educațional dezvoltat.
Ziua a fost încheiată cu vizitarea zonei de coastă din jurul localității Jurilovca și cu o rezumare a celor discutate în cele două zile și jumătate într-o zonă minunată: Capul Doloșmanu.
Ne bucurăm că am reușit să oferim o experiență frumoasă și aparte colegilor și vizitatorilor noștri, că au avut ocazia să cunoască propriu zis o bună parte din munca pe care o desfășurăm de doi ani și ne-au oferit încredere că suntem pe drumul cel bun să mergem mai departe în următorii doi ani de proiect.