Workshop-ul național din România a fost un succes


Ultimele zile ale lunii octombrie au fost zile importante pentru sturionii din Dunăre: Tulcea a fost locul în care reprezentanți ai principalelor autorități de control în domeniul pescuitului s-au întâlnit și au discutat aspecte care țin de problematica sturionilor din Dunăre în cadrul Workshop-ului național organizat în cadrul proietcului.  Peste 50 de persoane din mediul guvernamental, non-guvernamental, public și privat au petrecut două zile în care sturionii au fost în lumina reflectoarelor.

DSC 1047 300x200 - Workshop-ul național din România a fost un succes
(c) ARBDD

Prima zi a fost rezervată prezentării proiectului și a motivului pentru care ne-am adunat. Însă relevanța acestor informații nu ar fi fost aceeași fără o introducere în contextul sturionilor,  a vieții lor și a evoluției populațiilor de sturioni din Dunăre încă din secolul al XIX-lea. Această incursiune a fost realizată de Tudor Ionescu de la Universitatea Dunărea de Jos Galați. De asemenea, au fost prezentate cele două studii realizate în cadrul proiectului Evaluarea situației socio-economice și a resurselor naturale în comunitățile de pescuit din 7 localități selectate de pe teritoriul RBDD și vecinătate, de Gabriel Lupu de la Cult Marketing Search și Studiul privind competențele autorităților responsabile de protecția și comerțul sturionilor și a produselor provenite de la aceștia de George Caracaș de la WWF-România.

DSC 0969 300x200 - Workshop-ul național din România a fost un succes
(c) ARBDD

Pe rând apoi reprezentanți ai autorităților prezente au luat cuvântul subliind eforturile pe care le fac în combaterea braconajului piscicol. Au vorbit de misiuni de prindere a activităților ilegale, de încercarea de a găsi și a anihila adevărate rețele mafiote în acest sens. Astfel, am avut prezentări din partea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, Inspectoratul Generală a Poliției, Inspectoratul General de Poliție- Direcția de Poliție Transporturi, Inspectoratul General de Poliție- Serviciul Poliția Deltei Dunării, Inspectoratul Generală a Jandarmeriei, Direcția Generală a Vămilor, Poliția de Frontieră.

Prima zi s-a încheiat cu o activitate în care cei prezenți au fost împărțiți în trei grupe tematice: acvacultură, pescuit și comerț. Fiecare grupă a avut menirea de a răspunde la o serie de întrebări care să ne ajute în viitor să lucrăm mai bine în folosul naturii și al conservării sturionilor din Dunăre. S-a vorbit mult despre tehnologizarea modului în care se gestionează controlul și prevenția în domeniul pescuitului, despre înăsprirea pedepselor pentru cei care încalgă legile, o mai buna informare și colaborare și o nevoie foarte mare de resurse în rândul autorităților pentru ca aceștia să își poată face treaba.

DSC 1241 300x200 - Workshop-ul național din România a fost un succes
(c) ARBDD

În ultima zi, cu ajutorul clipurilor realizate în cadrul proiectului, am discutat despre identificarea speciilor de sturioni sălbatici, identificarea speciilor de sturioni hibrid și exotici și despre etichetarea conform reglementărilor CITES. Reprezentanții autorităților de control au subliniat în repetate rânduri utilitatea acestor materiale, cerând ca experți din proiect să vină în cadrul instituțiilor lor să instruiască persoanele relevante. Ziua a fost încheiată la Acvariu din Tulcea, acolo unde cei prezenți au avut parte de un tur ghidat prin istoria și bogăția naturală și cuturală a Deltei Dunării. Punctul culminant a fost studierea sturionilor vii găzduiți de acvariile muzeului.

Workshopul a fost un real succes, atât prin numărul mare și divers de participanți, cât și prin importanța aspectelor discutate și stabilite. La final ne-am bucurat să aflăm că la începutul lunii octombrie a fost semnat de către toate autoritățile de control relevante în domeniul pescutului un protocol care să înlesnească lupta cu braconajul, un pas foarte important în munca noastră.