Participare curs privind evaluarea habitatelor și comportamentului peștilor migratori


În săptămâna 17-22 septembrie echipa LIFE4DanubeSturgeons din România și Bulgaria, plus reprezentanți ai stakeholderilor proiectului din Ucraina au luat parte la Cursul privind evaluarea habitatelor și comportamentului peștilor migratori, organizat de Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare Delta Dunării ce a avut loc în Tulcea.

Cele 6 zile au reprezentat un mediu potrivit pentru schimbul de experiență și împărtășirea bunelor practici a șapte state din lungul Dunării și a afluenților acesteia, în vederea studierii și înțelegerii mai bine a sturionilor. Au fost discutate și prezentate aspecte care țin de identificarea celor șase specii de sturioni, moment foarte bun în care cele doua filme realizate în acest proiect au fost prezentate celor prezenți. Ele au venit ca o completare firească la ceea ce până acum reușeam să prezentăm doar cu ajutorul fotografiilor sau prin prezentări lungi.

IMG 2119 e1537959584158 225x300 - Participare curs privind evaluarea habitatelor și comportamentului peștilor migratoriDe asemenea, un plus al cursului a fost reprezentat de informațiile teoretice și practice în vederea identificării și analizei habitatului sturionilor, fie că vorbim despre deplasarea acetuia, cât și a spațiilor de repaus, iernat sau reproducere. Am avut ocazia să mergem pe teren, să testăm instrumentele folosite de cei de la institut și, nu în ultimul rând, să avem acces la metodele prin care sturionii sunt crescuti, triați, marcați și urmăriți cu ajutorul diferitelor metode de înaltă tehnologie în cadrul fermei piscicole de la Horia, Tulcea.

IMG 2102 e1537959521927 225x300 - Participare curs privind evaluarea habitatelor și comportamentului peștilor migratoriParticiparea noastră la eveniment a fost un succes atât din punctul de vedere al vizibilității proiectului, o parte din materialele noastre de comunicare fiind prezente în cadrul cursului, însă și o mai bună înțelegere a sturionilor și a modului în care putem să îi studiem și cunoaște mai bine. De asemenea, schimbul de experiență cu experții din cele 7 țări prezente a reprezentat un adevărat ajutor în colaborarea transfrontalieră de-a lungul Dunării și a afluenților ei pentru conservarea acestei specii emblemă. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului MEASURES (http://www.interreg-danube.eu/measures).