Retrospectiva primului an de proiect


În 2016, am început proiectul “Conservarea sustenabilă a sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerțului ilegal cu produse din sturion’’ cu scopul de a înțelege condițiile socio-economice și resurselor naturale dintr-o serie de comunități din zona Dunării Inferioare din patru țări (Bulgaria, România, Serbia și Ucraina). Acest proiect este o adevărată piatră de temelie în identificarea și dezvoltarea unor  potențiale surse de venit provenite din activități bazate pe natură care să înlocuiască pescuitul sturionilor.

Alături de un grup de experți, am realizat o serie de studii în domeniul aplicării legii, al normelor și al procedurilor dedicate controlului pescuitului de sturioni, acvaculturii și comerțului în Bulgaria, România, Ucraina și Serbia. Acestea vor reprezenta baza unui dialog și a unei colaborări cu autoritățile spre o îmbunătățire a normelor aplicate.

2017 05 29 WWF Odessa workshop 1 640x387 - Retrospectiva primului an de proiect

Vești bune în această toamnă: autoritățile române și ucrainiene au început o colaborare la graniță dedicată protecției sturionilor. Rezultatul primei întâlniri la care au participat reprezentanți ai autorităților din România și Ucraina în luna mai 2017 îl reprezintă angajamentul lor de a sincroniza perioadele de prohibiție a pescuitului în 2018. Mai multe despre acest subiect găsești aici.

Reprezentanți ai Poliției Române, ai Poliției de Frontieră și ai Direcției Generale a Vămilor s-au întâlnit cu colegi de la WWF-România și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării în iunie 2017 pentru a discuta cadrul legal existent în ceea ce privește pescuitul de sturioni în România, precum și provocările pe care le întâmpină în activitățile de protejare și conservare a sturionilor din
Dunăre. Citește mai multe aici.

dand Tulcea day4 2098 - Retrospectiva primului an de proiect
© Daniel Damaschin

În anul 2017 echipa Sturionilor a participat la doua ediții ale evenimentului Rowmania atât în București, cât și în Tulcea. Ne-am bucurat să cunoaștem oameni interesați de problematice pescuitului excesiv, care să cunoască deja nevoile și amenințările la care se expun sturionii și să ne revedem cu prieteni mai vechi ai activităților noastre în acest domeniu. Află mai multe despre ce s-a întâmplat la București de aici și la Tulcea de aici.

IMG 6010 e1508326039207 640x960 - Retrospectiva primului an de proiectEchipa “LIFE for Danube Sturgeons” a fost la Viena în sept. 2017 pentru a prezenta munca lor în comunitățile unde se practica pescuitul sturionului și comerțul cu caviar, în cadrul celui de-al 8-lea Simpozion Internațional dedicat Sturionilor (ISS8). ISS8 este unul dintre cele mai importante evenimente care atrage experți din toată lumea pentru a afla noi informații despre conservarea sturionilor și pentru a dezbate provocările cu care se confruntă aceștia. Citește mai multe aici.

RO citiZen conference Galati 21.10 1 - Retrospectiva primului an de proiectToamna anului 2017 ne-a găsit în rândul tinerilor gălățeni care au făcut cunoștință cu subiectul sturionilor din Dunăre. Colega noastră, Cristina, a luat parte la Conferința citiZen organizată în Galați de Cristina Diaconu, studentă care, în acest sens, a câștigat o bursă din partea American Councils for International Education şi Ambasada Americană. În cadrul conferinței, tinerii au fost îndrumați să se implice în comunitatea din care fac parte şi să desfăşoare mai multe inițiative civice în domeniul protecției mediului, să se implice ei înainte de toate şi apoi să îi încurajeze şi pe cei din jurul lor, motto-ul conferinței fiind „E posibil. Totul depinde de noi.” Află detalii aici.

Cu ce va veni anul 2018?

  • Lansarea actionez.ro în România, un instrument online de comunicare a activităților ilegale la adresa naturii, inclusiv pescuitul de sturioni (primăvară).
  • Lansarea unor serii de materiale educaționale dedicate în primul rând copiilor și tinerilor
    interesați să afle mai multe despre sturioni, habitatul lor și modalitatea în care pot sprijini
    conservarea acestei specii de pești astfel implicându-se la nivel local în conservarea sturionilor
    (vară).
  • Workshop regional cu autoritățile relevante din fiecare țară a proiectului și vecini (Georgia, Turcia) cu scopul de a facilita împărtășirea experiențelor și recomandărilor măsurilor de succes ale autorităților de a controla pescuitul, conservarea și comerțul cu sturioni (toamnă, România).
  • Întâlnirile și vizitele în teren în comuniătățile de pescari din lungul Dunării vor continua și anul acesta.