Sesiuni de instruire pentru autorități


Peste 200 de reprezentanți ai autorităților române care se ocupă de controlul pescuitului și al comerțului cu produse provenite de la sturioni au participat în ultimele luni la sesiuni de instruire privind cerințele legale în materie, organizate de reprezentanții WWF România.

Sesiunile de instruire au fost organizate în cadrul proiectului „LIFE for Danube Sturgeons” și au constat în discuții despre identificarea speciilor de sturioni nativi din Dunăre precum și a speciilor exotice și hibrizii cei mai des întâlniți pe piața românească, cadrul legal privind importul și exportul sturionilor, cerințele legale privind etichetarea caviarului, prezentarea sistemului EU TWIX, metodele științifice folosite pentru identificarea speciei și a originii, precum și exemple de metode de contrabandă. Aceste informații au fost structurate în funcție de activitățile specifice fiecărei agenții implicate, Direcția Generală a Vămilor, Poliția Română, Serviciul de Poliție „Delta Dunării”, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Scopul sesiunilor informative este acela de a crește capacitatea autorităților în lupta împotriva activităților ilicite privind sturionii și a nivelului de cooperare între instituțiile relevante la nivel global.

Interes crescut față de tematică

training 3 640x339 - Sesiuni de instruire pentru autorități

 

 

 

 

 

 

 

 

Având în vedere interesul crescut față de tematică, sesiunile nu s-au limitat doar la agențiile aflate în zona de proiect (județele Ialomița, Tulcea, Galați) ci au fost extinse la nivelul întregii țări, desfășurându-se și la sediile Direcțiilor Regionale Vamale Timiș, Cluj, Iași și Galați, Inspectoratelor Județene de Poliție Constanța, Tulcea, Ialomița, Galați și Brăila, dar și în cadrul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, la Constanța și la reuniunea anuală de la Bușteni.

Pentru a verifica gradul de însușire a cunoștințelor, participanții au fost rugați la final să completeze un chestionar de verificare a cunoștințelor acumulate, precum și un formular de feedback referitor la necesarul de informații și materiale adiționale, pentru buna desfășurare a activității lor. Majoritatea participanților au declarat că informațiile prezentate au fost foarte utile și le-au oferit o perspectivă mai bună asupra cadrului de protecție a sturionilor. Toate materialele de suport din cadrul sesiunilor de instruire pot fi accesate pe site, în secțiunea Materiale proiect.

Broșură pentru procurori și judecători

În același timp, echipa din România implicată în proiectul LIFE for Danube Sturgeons a lucrat la o broșură pentru procurori și judecători, care pune accent pe importanța sturionilor în ecosistem. Broșura are 3 părți: o parte introductivă cu descrierea speciilor, de ce sunt acestea importante și cât de amenințate sunt; a doua parte constă în cadrul legal internațional, european și național de protecție, în timp ce ultima parte constă într-un studiu de caz. Documentul va ajuta echipele din bazinul Dunării să înceapă discuțiile cu procurorii și judecătorii cu privire la problemele legate de protecția sturionilor.