2019, un an încărcat pentru echipa LIFE 4 DANUBE STURGEONS


Pe tot parcursul anului trecut, ne-am continuat munca pentru conservarea sturionilor în sălbăticie. De la contactul continuu cu autoritățile și comunitățile de pescari, la proiectele de educație și semnarea unor documente esențiale la nivel internațional, am simțit că anul 2019 a fost unul bun pentru sturioni și intrăm în 2020 cu speranța că eforturile ne vor fi în cele din urmă răsplătite.

Primul workshop regional, la București

IMG E1248 300x172 - 2019, un an încărcat pentru echipa LIFE 4 DANUBE STURGEONSÎntre 13-14 martie 2019, la București, reprezentanții regionali ai autorităților de control responsabili de conservarea sturionilor din Dunăre și experții WWF din Bulgaria, România, Serbia și Ucraina au participat la primul workshop regional care a urmărit să împărtășească experiențele lor și să construiască punți între țări pentru a salva acești pești magnifici.

Planul de Acțiune Pan-european pentru Sturioni și Planul de acțiune al UE împotriva traficului cu specii sălbatice au stârnit mult interes, ceea ce a dus la o discuție productivă cu privire la modul în care autoritățile de control se pot angaja și lucra la nivel național și regional pentru combaterea braconajului și a activităților ilegale legate de sturioni.

Această primă întâlnire de acest fel a reunit cu succes oameni care lucrează pentru același scop, care sunt dispuși să învețe unul de la celălalt pentru a îmbunătăți eficența activităților lor și prin asocierea regională a forțelor pentru protejarea sturionilor și a unui Nou Acord pentru Natură și Oameni din Inima Verde a Europei.

Dunărea a devenit mai bogată cu peste 26.000 de pui de sturion

restocking 18 04 1 300x229 - 2019, un an încărcat pentru echipa LIFE 4 DANUBE STURGEONSPe 18 aprilie 2019, două evenimente de repopulare cu sturioni au avut loc pe Dunăre – 1000 de pui de nisetru au fost eliberați în România, la Isaccea și alți 5000 de pui de cegă în Ungaria, la Baja. Deși acțiunea de repopulare s-a desfășurat în alt proiect (MEASURES DTP), scopul este comun cu cel al proiectului “LIFE FOR DANUBE STURGEONS” – salvarea sturionilor și a speciilor de pești migratori care reprezintă o moștenire istorică, economică și naturală pentru Dunăre.

Și tot în 2019, în luna iunie, peste 20.000 de pui de nisetru au fost eliberați în Bulgaria, cu scopul de a susține populațiile naturale ale acestor pești critic amenințați.

 

La Galați a avut loc una din cele mai mari conferințe pe tema sturionilor

Galati conferencePeste 120 de specialişti din 22 de ţări, reprezentând 59 de instituţii şi foruri europene, au participat între 28-30 octombrie 2019 la cel mai mare eveniment organizat în ţara noastră în ultimii 30 de ani cu privire la sturioni. Conferința „Conservarea sturionilor din Dunăre – o provocare sau o povară” a avut drept scop principal elaborarea unor mesaje cheie pentru factorii de decizie din toate instituțiile relevante și părțile interesate respective, ca bază pentru modelarea acțiunilor viitoare și calea de urmat pentru salvarea sturionilor de la dispariție.

„Declarația de Galați” privind conservarea sturionului în bazinul Dunării și Marea Neagră a fost adoptată în unanimitate de toți participanții la conferință, în încercarea de a solicita activități de conservare a sturionului în toate țările și sectoarele relevante. Declarația poate fi găsită pe site-ul oficial al conferinței: www.sturgeon.ugal.ro.

Un an plin de activități interesante în cluburile TADS

final b 1 300x168 - 2019, un an încărcat pentru echipa LIFE 4 DANUBE STURGEONSCluburile Tineri Activi pentru Dunăre și Sturioni au avut un an plin de provocări și activități interesante. La Sfântu Gheorghe și la Borcea au debutat acțiunile la începutul anului 2019, iar începutul noului an școlar a adus o nouă școală în program, cea de la Mahmudia.

Cele mai importante activități au fost organizarea evenimentelor de Earth Hour la Galați și Jurilovca, dar și întâlnirea anuală a Academiei TADS, care a avut loc în luna august la Tulcea.