Semnalarea braconajului la sturioni în Ucraina nu mai reprezintă o misiune imposibilă


WWF-Ucraina a donat o cameră de supraveghere modernă Serviciului de Stat pentru Grăniceri din Ucraina.

Polițiștii de frontieră, parte a departamentului Vylkove din Ucraina, dispun acum de un nou instrument în vederea derulării acțiunilor de prevenire a pescuitului ilegal, ce vizează speciile incluse în Cartea Roșie, în special sturionii. În septembrie, expertul WWF-Ucraina, Inna Hoch, a oferit gardienilor o cameră de supraveghere IP rotativă cu înregistrare externă. Aceasta a fost instalată în locul favorit al braconierilor în zona Deltei Dunării, unde s-au înscris cazuri de pescuit ilegal de sturioni. Instalarea acestei camere de supraveghere a fost posibilă prin intermediul proiectului finanțat de UE, „LIFE for Danube Sturgeons”.

Migrația pentru reproducere este parte integrantă din ciclul de viață natural al tuturor sturionilor din Dunăre. Există o multitudine de căi pe care sturionii le folosesc pentru a migra, dar aproape fiecare dintre acestea sunt deja cunoscute de către braconieri”, a afirmat Irina Hoch. „O soluție eficientă este utilizarea unei camere de supraveghere, care acționează nu doar în privința expunerii celor care încalcă legea practicării pescuitului, ci are și un scop preventiv. Sperăm ca acest echipament să contribuie la protejarea ciclului de viață al sturionilor din Dunăre.”

Această cameră video care va monitoriza zona de interes a fluviului este, de altfel, și unica în partea ucraineană a Deltei Dunării”, a menționat Bogdan Gumenyuk, conducătorul departamentului Vylkove al Serviciului de Stat pentru Grăniceri. „În comparație cu situația din România, acolo există un sistem complet de supraveghere prin intermediul camerelor video, care funcționează pentru a surprinde și a descoperi astfel de infracțiuni. Zona de amplasare a camerei din Ucraina este aceea în care un morun de 1,8 metri a fost ucis de către braconieri la sfârșitul anului trecut.

01 640x468 - Semnalarea braconajului la sturioni în Ucraina nu mai reprezintă o misiune imposibilă

Camera IP poate transmite video în format full HD. Are capacitatea de a se roti orizontal, la 360 de grade și, de asemenea, de a face rotații verticale. Gardienii ucraineni vor avea posibilitatea de a configura și gestiona principalele funcții ale dispozitivului prin intermediul unui telefon mobil sau cu ajutorul internetului.

Potrivit lui Bogdan Gumenyuk, „astfel vom avea oportunitatea de a identifica infracțiunile, în mod rapid și în timp real, cât și să prevenim pescuitul ilegal al acestor specii de pești valoroși, cu precădere speciile de sturioni. Mai mult decât atât, camera de supraveghere ne va oferi materiale video pe care le vom putea utiliza în instanță.”

Camera IP pilot este deja pusă în funcțiune dar, cu toate acestea, sunt necesare un număr de 5-6 dispozitive adiționale pentru a realiza o monitorizare completă a Deltei Dunării. De aceea, activitățile din această sferă vor continua, iar fondurile suplimentare vor fi asigurate. Capturile realizate cu aparatul de supraveghere pot fi consultate în cadrul imaginilor de mai jos.

image2 1 640x422 - Semnalarea braconajului la sturioni în Ucraina nu mai reprezintă o misiune imposibilă

image1 1 640x416 - Semnalarea braconajului la sturioni în Ucraina nu mai reprezintă o misiune imposibilă

Proiectul „LIFE for Danube Sturgeons” își propune să sporească cooperarea internațională a agențiilor de aplicare a legii și schimbul de bune practici care vor diminua, în cele din urmă, cantitatea de sturioni capturați în zona Dunării de Jos.