În perioada 10 – 16 Septembrie 2017, a opta ediție a Simpozionului Internațional privind Sturionii (ISS) a avut loc în cadrul Universității de Resurse Naturale și Științe Aplicate ale Vieții, din Viena, Austria. Proiectul „LIFE for Danube Sturgeons” s-a evidențiat, în continuare, ca fiind unul de o însemnătate majoră în vederea supraviețuirii ultimelor specii de sturioni rămași în zona Dunării Inferioare și a Mării Negre.
Forumul a adunat aproape 300 de experți internaționali, cu scopul de a împărtăși informații și experiențe directe, referitoare la diversele problematici privind sturionii, într-un cadru global.
Echipa „LIFE for Danube Sturgeons” a beneficiat de varietatea numeroasă de reprezentanți prin intermediul unui schimb de informații, care s-a concentrat, în mod preponderent, asupra activităților proiectului. Acest efort a atras atenția inclusiv asupra domeniilor de lucru ale proiectului, care s-au dovedit a fi, uneori, o adevărată provocare. Un exemplu concludent, în acest caz, ar fi activitatea cu grupurile țintă susceptibile. Sturionul gonflabil, situat la intrarea în sala principală, a „întâmpinat” fiecare persoană care a participat la eveniment și a îndreptat oamenii spre sala de expoziție, unde echipa a pus la dispoziția acestora un stand cu informații. Acest proiect este singurul care funcționează, în prezent, în zona Dunării Inferioare și a Mării Negre, cu scopul de a opri pescuitul ilegal de sturioni, de altfel specia de pești cea mai amenințată cu dispariția.
WWF a fost adus în atenția publicului, nu doar de către echipa proiectului LIFE, dar și de către colegi din regiuni precum Polonia, Rusia, Georgia, China și SUA care, în cadrul evenimentului, au contribuit la un alt succes însemnat – lansarea Strategiei Globale de Conservare a Sturionilor WWF.
Managerul programului de pescuit al Carrier Sekani Tribal Council, Christina Ciesielski, care, de altfel, lucrează în prezent împreună cu 7 comunități locale nativ americane în scopul protejării sturionilor albi din Râul Nechako, situat în Canada, a întâmpinat cu interes prezentarea manager-ului de proiect a „LIFE for Danube Sturgeons”, din cadrul WWF-Austria, Jutta Jahrl, pe parcursul căreia s-au împărtășit experiențele implementate cu succes, atunci când s-au avut în vedere comunitățile pescărești din zona Dunării Inferioare.
Asemănător cu abordarea adoptată în cadrul proiectului „LIFE for Danube Sturgeons”, programul de pescuit demarat în Canada a identificat nevoia includerii unui personal mai numeros, prezent în cadrul activităților desfășurate în proximitatea râului, care să ajute la colectarea datelor și funcționarea diverselor echipamente. Proiectul LIFE tratează acest considerent prin intermediul unui training oferit pescarilor, care monitorizează sturionul în respectivele zone ale râului din Bulgaria.
Mai multe informații despre programul de pescuit al Carrier Sekani Tribal Council pot fi găsite accesând următorul link: http://www.carriersekani.ca/programs-projects/fisheries1/.
Vă recomandăm să vizionați videoclipul Every Sturgeon Counts (Fiecare Sturion Contează), realizat de către Nechako White Sturgeon Recovery Initiative, cu misiunea de a ajuta la conservarea sturionului alb Nechako, specia protejată în conformitate cu Legea Conservării Speciilor.
Fără îndoială, una dintre cele mai controversate sesiuni din cadrul conferinței a fost forumul de discuții privind producerea și comercializarea caviarului și a sturionului. Reglementările CITES cu referire la comerțul de sturioni și caviar, cât și încălcările acestuia, au fost prezentate de către Colman O’Criodain (WWF International), Lindsey Harris (TRAFFIC) și Jutta Jahrl (WWF Austria), declanșându-se astfel o serie de discuții însuflețite în rândul publicului. Împreună cu alți experți, s-au subliniat următoarele domenii, care necesită îmbunătățiri urgente, în raport cu reglementările CITES: trasabilitatea produselor de sturion în comerț, raportarea etichetării eronate a produselor, cât și a produselor care prezintă imperfecțiuni, precum și combaterea recoltării ilegale.
Unul dintre organizatorii conferinței – Thomas Friedrich, de la Institutul de Hidrobiologie și Managementul Ecosistemului Acvatic al Universității de Resurse Naturale și Științe Aplicate ale Vieții din Viena, a declarat că a fost impresionat de puternica dorință a comercianților de caviar în privința inițierii activităților care, în definitiv, vor crește consumul de caviar la nivel mondial.
Potrivit Ekaterinei Voynova, Coordonator de Proiect în cadrul WWF-DCP-Bulgaria, „preocuparea privind legalitatea produsului și a braconajului a fost privită ca fiind o practică nesemnificativă de către unii comercianți de caviar. Îngrijorarea acestora părea că se concentrează, mai mult, asupra calității și a viitoarei rate de rentabilitate a investițiilor.”
Conversațiile ce vizează combaterea comerțului ilegal și a salvării sturionilor au fost proiectate, în mod detaliat, în cadrul discuțiilor de planificare viitoare ale WSCS și WWF, care au convenit să depună un efort comun, cu concentrare asupra următoarelor trei aspecte: regiunea Dunăre – Marea Neagră, stocarea și traficul de sturion. Parteneriatul a luat naștere oficial prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere de către Stuart Orr, Freshwater Practice Leader în cadrul WWF International, în numele WWF și a Președintelui WSCS, Harald Rosenthal. Pe măsură ce Harald Rosenthal a remarcat că „actuala «așezare a pământului» în natură și societate constă într-un sentiment de naționalism puternic, maximizarea profitului, eludarea reglementărilor, lipsa de acțiune în privința schimbărilor climatice, mica promovare a hidroenergiei,” speranțele pentru îmbunătățirea practicilor de conservare a sturionilor s-au extins, ca rezultat al acestui parteneriat.
„LIFE for Danube Sturgeons” își continuă activitatea în patru țări importante din regiunea Dunării Inferioare – Serbia, România, Bulgaria și Ucraina, unde acest proiect se evidențiază ca fiind unul de importanță deosebită în scopul supraviețuirii sturionilor. Până în anul 2020, așteptările care însoțesc acest proiect mizează asupra intensificării actelor de aplicare a legii și a dezvoltării diferitelor cazuri de afaceri alternative, care să ajute pescarii în descoperirea unor resurse de venit alternative și, prin urmare, să întrerupă pescuitul ilegal a speciilor protejate, în pericol de dispariție, cum ar fi sturionii.
*** Prezentările din cadrul conferințelor pot fi accesate aici: