Poliţiştii Serviciului de Poliţie „Delta Dunării” au salvat și eliberat în mediul natural un morun (Huso huso), de aproximativ 200 kg, ce fusese capturat ilegal.
„Acesta era prins, la data de 28 septembrie, în 500 de carmace descoperite de polițiști în Marea Neagră, între gura de vărsare a Dunării – brațul Sfântul Gheorghe și Perișor. Pe piața neagră, peștele și icrele sale ar fi valorat aproximativ 100.000 de lei”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.
Carmacele sunt şiruri de cârlige mari, foarte ascuţite, folosite în special pentru capturarea de specii mari de pești, precum morunul și nisterul. În România, pescuitul sturionilor este interzis până în anul 2021. Dunărea inferioară are singurii sturioni sălbatici din Uniunea Europeană care cresc şi se reproduc în mod natural.
Supravieţuitori ai erei dinozaurilor, cu lungimi care pot depăşi la maturitate 5 metri, sturionii au fost consideraţi, din cele mai vechi timpuri, printre cele mai valoroase specii de peşti. De-a lungul timpului, populaţia speciilor de sturioni s-a redus dramatic, din cauza exploatării excesive şi a barajelor ridicate pe Dunăre.