„Știm ce avem de făcut pentru a proteja și reabilita populațiile de sturioni din bazinul Dunării și al Mării Negre și mai știm că nu începem de la zero.” Acesta este mesajul principal al participanților la Conferința „Conservarea sturionilor din Dunăre – o provocare sau o povară” ce a avut loc la Galați, în perioada 28-30 octombrie 2019.
Peste 120 de specialişti din 22 de ţări, reprezentând 59 de instituţii şi foruri europene, au participat la cel mai mare eveniment organizat în ţara noastră în ultimii 30 de ani cu privire la sturioni. În contextul punerii în aplicare a proaspăt aprobatului Plan Pan-European de Acțiune pentru Sturioni, Ministerul Apelor din România și-a arătat disponibilitatea de a introduce în planurile de management bazinale a unor măsuri concrete de conservare a acestor specii.
Iar în urma discuțiilor legate de nevoia de a proteja sturionul de-a lungul întregului bazin al Dunării, oamenii de știință și reprezentanții autorităților prezenți la conferința de la Galați au stabilit că o nevoie imediată este de a prelungi interdicția de pescuit la sturion și de a consolida aplicarea acestei interdicții în toate țările cu deschidere la Dunăre și la Marea Neagră.
Concluzia: Dacă acționăm ACUM, hotărât, mai putem face ceva! În câțiva ani va fi deja prea târziu…
Este nevoie în continuare de creșterea gradului de conștientizare a publicului larg și, în special, a pescarilor cu privire la situația sturionului, prin acțiuni simultane în bazinul Dunării Superioare, Mijlocii și Inferioare.
De asemenea, eforturile de reducere a pierderilor ulterioare din pescuitul ilegal trebuie sporite. În funcție de situație, aceste activități pot fi suplinite prin repopulări, înființare de facilități de conservare ex-situ și bănci de gene fără ca acestea să fie scopul principal. Și nu în ultimul rând, trebuie găsite soluții de compensare a pescarilor pe perioada prohibiției.
Este nevoie, de asemenea, de creșeterea capacității autorităților de control, de un control mai bun al cererii și al piețelor de desfacere, dar și de o coordonare reală la nivel de bazin. Aici, o responsabilitate de bază o au autoritățile de control.
În cadrul proiectului LIFE „Conservarea sustenabilă a sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerțului ilegal cu produse din sturion”, WWF România a demarat o serie de traininguri cu responsabili din cadrul Poliției Române, Poliției Deltei Dunării, Vămii, ANPA etc. 125 de reprezentanți ai autorităților au participat până acum la aceste întâlniri.
Concluziile Conferinței „Conservarea sturionilor din Dunăre – o provocare sau o povară” pot fi consultate aici.