Nouă elevi și cinci profesori de la Școlile gimnaziale din Sfântu Gheorghe și Jurilovca și de la Liceul „Emil Racoviță” Galați și-au petrecut săptămâna trecută la Tulcea, pe malul Lacului Ciuperca. Ei au făcut bilanțul primului an de studiu al Ghidului „Exploratori ai Dunării și ai Sturionilor din Dunăre” și au pregătit anul II de studiu pentru colegii lor din cluburile TADS (Tineri Activi pentru Dunăre și Sturioni).
Ziua 1 a constat în reconectarea elevilor coordonatori ai celor 3 cluburi, prin jocuri de cunoaștere, de sociometrie și de atenție. După aceea, au parcurs activitățile primului an al proiectului LIFE for Danube Stugeons „Conservarea sustenabilă a sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerțului ilegal cu produse din sturion”.
Alături de experții WWF în conservare, comunicare și educație nonformală, elevii au pregătit și prezentat, în prezența reprezentanților Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, activitatea fiecărui club TADS în parte în primul an de studiu al Ghidului. Au povestit despre întâlnirile de club și recrutarea membrilor, despre concursurile pe care le-au organizat în cadrul cluburilor, organizarea de evenimente specifice (Ora Pământului, Ziua Pământului, Ziua Mediului etc.) și au trasat ideile de proiect pe care le au pentru finalul anului II.
Ziua 2 a fost rezervată unei teme ample din Ghid, ecoturismul. Pentru a afla ce înseamnă acest cuvânt și pentru a înțelege cum se desfășoară o activitate de acest gen, au primit cu interes și curiozitate vizita unui antreprenor din Jurilovca, domnul Paul Condrat. Poveștile acestuia și întrebările elevilor s-au întrepătruns cum nu se poate mai bine cu vizita la Centrul de Informare Turistică a ARBDD și apoi la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării și la acvariul de aici, care adăpostește câteva exemplare din speciile de sturion existente încă în țara noastră.
După o astfel de activitate plină de informații noi și complexe, reprezentanții culburilor au pus pe hârtie obiectivele turistice din localitățile de unde provin și au stabilit, în urma votului celorlalte cluburi, care sunt obiectivele cu adevărat de interes pentru turiști. Rezultalele au iscat surprize în rândul tinerilor, ieșind la iveală un interes crescut pentru locuri ca Meleaua și Insula Sahalin (pentru Sf. Gheorghe), Corabia lui Ștefan cel Mare de pe Dunăre (la Galați) sau Palatul Pescăriilor (la Jurilovca).
În penultima zi de tabără, după obținerea rezultatelor din proiectele lor de ecoturism, membrii TADS au fost invitați să pregătească un tur de o jumătate de zi pentru turiști, în care ei să fie ghizi. Au rezultat, astfel, o serie întreagă de activități pe care un tânăr TADS le poate organiza la el în localitate: ghid pentru birdwatching, ateliere de gătit sau de manufacturat diferite obiecte cu specific local, reconstituire istorică a locurilor cu poveste, reprezentații de dansuri sau muzică tradiționale.
Și tot în ziua 3, elevii și profesorii coordonatori TADS au descoperit tainele unei campanii de comunicare. Au învățat să stabilească obiective, să găsească publicul țintă potrivit și, în funcție de acestea, să creeze cel mai bun mesaj și să caute metode de promovare cât mai variate. Au lucrat apoi, pe echipe, la propria campanie de comunicare cu tema antibraconaj și consum responsabil de produse din sturion. Iar proiectele rezultate au surprins prin originalitate și diversitate: de la un protest antibraconaj, la Festivalul Sturionilor, campanie de informare pentru pescari și crearea unui film documentar.
Iar ultima seară de tabără nu se putea termina altfel decât cu un moment de destindere, care să îi mobilizeze să lucreze și mai mult împreună și să le pună spontaneitatea la lucru. Alina, un maestru al spectalelor de improvizație, i-a scos pe TADSi din cotidian. Atât elevii cât și profesorii și-au pus la treabă umorul și inventivitatea și au creat, fără mare efort, un spectacol demn de jucat în sălile de teatru.
Aceasta a fost pe scurt Academia TADS 2019. A fost o experiență intensă, obositoare pe alocuri, dar plină de zâmbete și voie bună. Iar ideile generate în cursul celor 4 zile le vor fi cu siguranță de folos coordonatorilor TADS în organizarea întâlnirilor de club pentru anul școlar viitor. Nu ne-am luat, însă, la revedere înainte să punem pe hârtie ce ne propunem pentru acest nou an de studiu: recrutare de noi membri, vizite WWF în fiecare club și invitați speciali, concursuri și organizare de evenimente și, bineînțeles, crearea proiectului final al cluburilor.
Urmează o perioadă la fel de intensă și suntem siguri că rezultatele vor fi pe măsura implicării acestor tineri minunați și a profesorilor lor.