Întoarcerea sturionului – Este posibilă sau deja este prea târziu?


Cu puțin timp înainte de sărbătorile de iarnă, televiziunea spaniolă RTVE a lansat un documentar nou despre sturioni. Acesta și-a propus să amintească populației, în special celor care preferă să consume pește și produse din pește, ce înseamnă de fapt să aibă pește proaspăt pe masă și cum dorința de a se bucura de unul dintre cele mai de lux produse din pește duce la dispariția sturionilor din Dunăre. Aceste specii se află în acest moment pe lista celor critic periclitate de către IUCN (International Union for Conservation of Nature).

Companiile de înaltă clasă care se dedică nu numai succesului în afacerea cu caviar, dar și informării consumatorilor asupra provocărilor de a conserva una dintre cele mai vechi specii din Europa, sunt foarte dificil de găsit – întocmai ca și sturionii din Dunăre. Prețul caviarului din sturion este ridicat din cauza faptului că durează cel puțin 8 ani, uneori și mai mult în funcție de specia de sturion, ca acesta să ajungă la maturitate, gata să se reproducă. Alți factori care contribuie la prețul ridicat al caviarului sunt încadrarea acestui produs în categoria celor de lux (de exemplu, caviarul din mourn poate costa și 10.000 Euro/kg) și „nota distinctivă a unei mese selecte”, cum este descrisă în ultimul articol pe această temă din The Guardian. Practic, nu este atât de dificil pentru populație să contribuie la protecția sturionilor – trebuie doar să caute eticheta CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) pe produseele pe care le cumpără. Pe de o parte, simpla verificare a etichetei corecte pentru caviar ajută speciile de sturion să supraviețuiască, iar pe de alta, descurajează comerțul ilegal.

Cristina 300x176 - Întoarcerea sturionului – Este posibilă sau deja este prea târziu?

Documentarul realizat de RTVE sapă adânc în problematica supraviețuirii acestor specii și încearcă să  stabilească principalele motive ale dispariției lor din apele Dunării. Să fie creșterea fără măsură a apetitului nostru pentru produse rare, sau dorința de a face avere? Pentru a răspunde acestor întrebări dar și altora, precum dacă dispariția sturionilor afectează pescarii și economia locală, echipa RTVE a mers la Tulcea, Sf. Gheorghe și Jurilovca și i-a avut alături pe experții WWF România, Cristina Munteanu și George Caracaș.

WWF este o organizație bine cunoscută în lupta pentru conservarea sturionilor în bazinul inferior al Dunării, inclusiv repopularea cu sturioni, monitorizarea acestora, renaturarea pădurilor ripariene etc. Dar nu acesta este motivul principal al apariției noastre în documentarul televiziunii spaniole. În anii trecuți, WWF România, alături de colegii noștri din Ucraina, Serbia și Bulgaria, ne-am concentrat munca pe salvarea acestor specii prin construirea unor relații de încredere și colaborare cu comunitățile locale de pescari. Interzicerea pescuitului nu reprezintă o măsură suficientă în salvarea sturionilor, atâta timp cât factorul uman rămâne nerezolvat și, de cele mai multe ori, neglijat. Comunitățile locale, precum cea din Sf. Gheorghe, depind în mare măsură de pescuitul sturionilor. De la interzicerea acestuia, în 2006, comunitatea a atins limita sărăciei. Cristina și George, parte a proiectului LIFE FOR DANUBE STURGEONS, lucrează alături de comunitățile locale pentru a găsi oportunități alternative de câștig în perioada în care populația de sturioni se reface. Ei acționează, de asemenea, ca mediatori între asociațiile de pescari și autoritățile cu atribuții legale în domeniu, pentru a se asigura că pescarii sunt auziți și vocea lor este respectată, și că în același timp legile sunt aplicate fără excepție.

Documentarul „Esturión de Vuelta” (Sturionul se întoarce) este unul dintre puținele materiale realizate care prezintă problematica dispariției sturionului în perspectivă și pune supraviețuirea comunității locale de pescari în discuție. Având în vedere implicarea Cristinei și a lui George și a întregii lor echipe în această muncă, singura speranță pentru supraviețuirea sturionului rămâne în mâna localnicilor, ale căror tradiții au fost legate de secole de aceste specii extraordinare.

Pentru a viziona cele două episoade ale documentarului, vizitați site-ul RTVE.