La sfârștiul săptămânii trecute, o postare în rețelele de socializare a unui pescar care vorbea despre operațiunea de salvare a unui sturion a făcut înconjurul țării. Sturionul dădea semne clare de slăbiciune și, în urma operațiunii de capturare, pescarii au descoperit în gura peștelui un ghem de sfoară,un rest de sac de rafie cu ceva resturi de plastic și alte deșeuri, prinse puternic de cerul gurii.
„… totul a decurs de la sine… s-a lasat prins ușor, nu s-a opus deloc, a fost pus pe targă și dus repede la ponton pentru studierea acestuia de mai aproape… nimic lovit… nimic rupt… și totusi peștele avea ceva… avea un ghem de sfoară, un rest de sac de rafie cu ceva resturi de plastic și alte deșeuri exact în interiorul gurii prinse puternic de cerul gurii… urmează 2-3 minute de operație și scot ceva ce nu are legătură cu mediul lui… ceva făcut de mâna omului…”, povestește Dan Constantin pe pagina sa de Facebook.
Sturionul salvat nu este unul sălbatic
Întâmplarea a avut loc în județul Călărași, în bazinele piscicole ale lacului Sărulești, loc cunoscut pentru pescuitul sportive de crap, somn sau sturion. Dan Constantin spune că este vorba despre un morun în vârstă de aproximativ 30 de ani, cu o greutate de 170 kg și o lungime de 237 cm. Un adevărat „monstru”, chiar și din perspectiva pescarilor profesioniști. „Din cunoștințele mele, așa exemplare mari sunt rare chiar și în acvacultură. Pescarii lacului au mai prins accidental exemplare de aproxaimtvi 20 kg”, spune Constantin.
Cauza incidentului: omul
Poate nu întâmplător, pescarul salvator este, în viața de zi cu zi… mecanic auto. Acesta a „reparat defecțiunea”, însă dacă stăm să ne gândim la cauze, ne dăm seama că acestea nu mai intră în categoria „accidente”. Este vorba de iresponsabilitatea omului atunci când aruncă deșeuri pe malurile apelor, nu reciclează sau reciclează incorect.
„Rest de sac de rafie!… Plastic!… Noi, oamenii!… Dar nu se poate da vina că cineva a aruncat în lac aceste deșeuri intenționat. Pot veni pe calea aerului, zburând efectiv din gospodăriile țărănești, pot fi aduse de păsări… Să nu uităm că deseori, în calea inundațiilor sunt puși saci de nisip. Aceștia sunt din rafie, iar în timp se degradează și circulă resturi în masa apei, putând fi confundate cu pești mici (albitură, plătică)”, mai spune Dan Constantin.