Un pui de nisetru a fost prins duminică în apele Dunării, la Galați, de reprezentanții Centrului de Cercetare si Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice si Biodiversitate din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi. Tudor Ionescu se afla la o acțiune de monitorizare pe Dunăre, iar captura a fost una accidentală.
„M-am îndrăgostit la prima vedere de puiul de sturion, atunci când l-am văzut prins în plasă, dar bucuria mi-a scăzut puțin când am descoperit că nu este un exemplar sălbatic”, povestește Tudor. Și-a dat seama de acest lucru după ce a verificat tag-ul puiului. Poziția acestuia era în aripioara stângă, ceea ce înseamnă că este vorba de unul dintre cele 20.000 de exemplare eliberate în urmă cu două luni de WWF Bulgaria în Dunăre.
Chiar dacă nu este vorba de un pui de nisetru provenit din sălbăticie, toți sturionii eliberați în luna iunie de WWF provin din Dunăre – acest lucru este important pentru succesul lor în adaptarea la mediul natural și pentru a ne asigura că populațiile naturale nu sunt expuse unui risc suplimentar prin introducerea unor concurenți non-nativi. Puii de sturion au fost crescuți într-o fermă de acvacultură în condiții apropiate de ceea ce vor înfrunta în râu.
Exemplarul de nisetru capturat de Tudor Ionescu avea 44 cm lungime și o greutate de 260 grame. Acesta a parcurs, în drumul său spre Delta Dunării și apoi spre Marea Neagră, aproximativ 100 km pe fluvial Dunărea, de la Belene la Galați. Puiul de sturion a fost eliberat înapoi în locul în care a fost prins.
Apel către pescarii din Dunăre
WWF îndeamnă pescarii din avalul Dunării să îi protejeze pe cei mici, deoarece corpurile lor spinoase se pot încurca în plasele de pescuit, iar dacă sunt prinși accidental să fie eliberați imediat înapoi în râu.
În prezent, există o interdicție totală de pescuit de sturioni în Dunăre și Marea Neagră. Peștii mai mari, care înoată în amonte pentru a se reproduce, cad încă pradă braconajului, din cauza prețului ridicat pe care îl au caviarul și carnea pe piața neagră.
Sturonii trăiesc mult timp și se reproduc doar de câteva ori în viața lor. Va dura mai mult de un deceniu înainte ca sturionii noștri să se întoarcă pentru a crea o nouă generație. Acesta este motivul pentru care sunt foarte vulnerabili la pescuitul excesiv și la braconaj. Trebuie să ne asigurăm că habitatele lor sunt protejate și li se permite să crească și să se reproducă, sau riscăm să pierdem o specie care a supraviețuit peste 200 de milioane de ani.