Vești bune din Ucraina: Sturionii eliberați luna trecută în Bulgaria au ajuns în Delta Dunării


Colegii noștri de la WWF Ucraina ne aduc vești bune: La doar o lună după ce 20.000 de pui de sturion au fost eliberați în Dunăre, în Bulgaria, aceștia au ajuns cu bine în Delta Dunării. „Sunt foarte fericită să vă anunț că puii de nisetru eliberați de echipa din Bulgaria au ajuns cu bine în partea ucrainiană a Deltei Dunării”, informează managerul proiectului LIFE „Conservarea sustenabilă a sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerțului ilegal cu produse din sturion” în Ucraina, Inna Hoch.

Ea povestește că avocatul sturionilor din țara vecină, cercetător la Institututul „Southern Seas”, a prins zilele trecute, la Starostambulske – unul din brațele Dunării – un juvenil de nisetru (lungime 23 cm, greutate 47 grame). După o verificare făcută de specialiștii din proiect, aceștia au confirmat că este vorba de unul din micii dragoni eliberați de noi în Dunăre!

DSC005881 - Vești bune din Ucraina: Sturionii eliberați luna trecută în Bulgaria au ajuns în Delta Dunării

Iar altă veste bună este că pescuitul comercial de scrumbie în partea ucrainiană a Dunării este interzis, ceea ce înseamnă că puii de sturion pot evita plasele periculoase și vor ajunge curând în Marea Neagră.

Vă reamintim că peste 20.000 de pui de nisetru (Acipenser gueldenstaedtii) au fost eliberați luna trecută în Dunăre, cu scopul de a susține populațiile naturale ale acestor pești critic amenințați. Nisetrul este una dintre cele patru specii de sturioni nativi din Dunăre care încă se reproduc natural în Europa. IUCN clasifică sturionii drept cel mai periclitat grup de specii din lume.