Caviarul în comerț – ceea ce trebuie să știți să nu faceți rău sturioniilor sălbatici


Puține alimente au acaparat piața de lux precum caviarul. Sturionii sălbatici sunt extrem de periclitați și toate speciile de sturioni sunt protejate în temeiul Convenției privind Comerțul Internațional cu Specii Sălbatice de Faună și Floră pe Cale de Dispariție (CITES). În prezent, comerțul internațional cu caviar sălbatic provenind din Dunăre și Marea Neagră nu este permis. De asemenea, pescuitul sturionilor este strict interzis în majoritatea țărilor.

Cu toate acestea, se constată că pescuitul ilegal și comerțul cu produse din sturioni continuă. Autoritățile de control au puterea de a elimina de pe piață produsele ilegale. De asemenea, comercianții responsabili și informați și consumatorii pot avea grijă să nu cumpere caviar de la sturionii obținuți prin braconaj.

“Populațiile de sturioni au scăzut drastic în ultimele decenii: braconajul și comerțul ilegal cu caviar sălbatic reprezintă principala amenințare pentru sturioni”, spune Jutta Jahrl expert în comerțul cu caviar la WWF și prezentator în filmul “Cerințe de Etichetare a Caviarului”.

O etichetă obligatorie, cu un cod prescris, face distincția între caviarul legal și cel ilegal.

P1022465 1 300x290 - Caviarul în comerț - ceea ce trebuie să știți să nu faceți rău sturioniilor sălbaticiFiecare conservă sau borcan de caviar provenit de la sturioni trebuie să poarte o etichetă de unică folosință care să sigileze recipientul sau să arate când este desfăcută. Codul literelor și cifrelor furnizează informații despre sursa și originea caviarului.

Sistemul inteligent de etichetare, de citire a acestui cod și alte lucruri importante de știut despre caviar și alte produse pe bază de sturioni în comerț sunt explicate într-o broșură detaliată “Sturgioni și Caviar” și în videoclipul “Cerințe de Etichetare ale Caviarului, CITES“, care pot fi găsite pe acest site.

Materialele au fost produse în cadrul proiectului LIFE for Danube Sturgeons pentru a ajuta autoritățile de control din Bulgaria, România, Serbia și Ucraina în combaterea braconajului și a comerțului ilegal cu sturioni.

Videoclipul “Cerințe de Etichetare ale Caviarului, CITES” poate fi vizionat în limba engleză și cu subtitrări în bulgară, română, sârbă și ucraineană. Pentru fiecare versiune lingvistică, vă rugăm să verificați pagina web a limbii respective, secțiunea Materiale de proiect, galeria video.

Link-ul către broșură “Sturioni și Caviar: Bazele comerțului cu caviar și etichetarea caviarului”

Credite pentru producția video:

Prezentator și autor al broșurii – Jutta Jahrl, WWF Austria, expert în comerțul cu Caviar la WWF

Cameraman și fotograf – Hannes Greber, WWF Austria