Pescuirea cegei în Serbia este oficial interzisă!


Un mare succes al WWF, a Uniunii Pescarilor din Serbia și a Asociației Pescarilor Comerciali

Ministerul Protecției Mediului din Serbia a adoptat interdicția permanentă de pescuit cegă, care va contribui în mod semnificativ la restabilirea populațiilor acestei specii de pești pe cale de dispariție.

WWF a realizat un studiu în iunie, arătând că, în Serbia, cega este pescuită intens în timpul interdicției sezoniere de reproducere, sub dimensiunea legală de 40 cm, fiind vândută ilegal în restaurantele și piețele din Serbia. WWF se așteaptă ca acest lucru să fie oprit datorită celei mai noi modificări a reglementărilor.

“Introducerea interdicției este rezultatul muncii comune a Ministerului Protecției Mediului și WWF, care demonstrează importanța cooperării între instituțiile de stat și organizațiile societății civile. Potrivit “Raportului de mediu din Serbia” în 2017, captura de cegă a crescut cu aproximativ 44%. Credem că interzicerea pescuitului va permite restaurarea populației acestei specii, care este foarte vulnerabilă la nivel mondial. Acesta este un mare succes pentru conservarea naturii în Serbia”, a declarat Duška Dimović, WWF Serbia. 

Potrivit listei roșii a IUCN, cega este marcată ca specie pe cale de dispariție din cauza pescuitului excesiv, a distrugerii habitatelor naturale și a poluării. Inițiativa WWF a fost sprijinită de Uniunea Pescarilor din Serbia și de Asociația Pescarilor Comerciali.

Vrem să aplaudăm un exemplu de cooperare între publicul specializat, organizațiile societății civile și ministerul responsabil pentru protecția și conservarea biodiversității și a fondului piscicol. În același timp, invităm toate instituțiile competente să depună eforturi suplimentare pentru a pune în funcțiune această interdicție permanentă, dar și toate celelalte obligații în ceea ce privește protejarea fondului piscicol. Sperăm că aceasta nu va fi una dintre situațiile în care regulile reglementate de lege rămân doar pe hârtie”, a declarat Ljubomir Pejčić, directorul executiv al Uniunii Pescarilor din Serbia.

Interdicția pescuirii cegei va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.