După decenii de declin cauzat de braconaj și pierderea habitatului, speciilor de sturioni din Europa li s-a oferit o șansă. 50 de state europene au semnat un plan de acțiune pentru salvarea emblematicei specii.
Angajamentul a fost adoptat la Strasbourg de către Comitetul Permanent al Convenției de la Berna privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa- un tratat regional ce acoperă o mare parte a moștenirii naturale de pe continental european.
Planul de Acțiunea Pan-European privind sturionii se adresează celor 8 specii de sturioni din europa, 7 dintre aceștea fiind clasificate critic periclitate de către Lista Roșie IUCN, în timp ce ultima specie este clasificată ca fiind vulnerabilă. Planul de acțiune își propune să asigure conservarea ultimelor populații, să refacă habitatele, să stopeze braconajul și să promoveze programele de repopulare.
”Acum avem o șansă să salvăm sturionii din Europa: acești pești magnifici care pot crește până la dimensiunea unei mașini și care au trăit în aceeași perioadă cu dinozaurii” spune Beate Striebel-Greiter, WWF. ”Țările europene nu au adoptat pozițiile necesare pe măsură ce sturionii dispăreau din majoritatea râurilor, dar acum în sfârșit au agreat să lucreze împreună pentru a salva acești pești extraordinari de la extincție.”
În timp ce în urmă cu câteva secole sturionii erau larg răspândiți, în prezent situația este critică- reproducerea naturală mai este realizată numai pe fluviul Dunărea și râul Rioni din Georgia. Populații mici native se mai pot întâlni în bazinul râului Gironde din Franța și Po din Italia, însă cel mai probabil acestea nu se pot reproduce.
La nivel global, 85% din specii de sturioni sunt amenințate cu extincția, fiind cea mai amenințată specie din lumea, conform UICN.
Dezvoltat de către WWF și Societatea Mondială pentru Conservarea Sturionilor, în cooperare cu alți experți internaționali, planul include o serie de măsuri pentru protecția populațiilor existente, precum și măsuri pentru identificarea și protejarea altor habitate naturale și a rutelor de migrație. Țările europene s-au angajat să dezvolte bănci de gene și să facă demersuri pentru reintroducerea sturionilor în zone naturale. Într-adevăr, Franța, Germania, Polonia și Olanda au început deja programele de repopulare.
Planul de acțiune trasează, de asemenea, măsurile pe care țările le vor lua pentru a se adresa braconajului și comerțului ilegal cu produse provenite de la sturionii sălbatici-principala amenințare la adresa sturionilor.
”Reducerea braconajului și a comerțului ilegal cu caviar va oferi timpul necesar pentru luarea măsurilor de conservare pentru salvarea speciei, iar pe termen lung să asigure populații viabile” spune Jörn Gessner, expert din cadrul Societății Mondiale pentru Conservarea Sturionilor. ”Țările trebuie să facă mai mult decât să semneze acest acord, trebuie să lucreze împreună și să ia urgent măsuri pentru implementarea planului: în caz contrar vom fi martori la extincția acestei specii”.
Sturionii sunt speciile umbrelă ideale datorită faptului că trăiesc mult, ajung la maturitate târziu și trăiesc în habitate diferite. Măsurile pentru îmbunătățirea habitatelor și a integrității populațiilor, luate pentru sturioni, vor aduce beneficii și altor specii și comunități. Astfel, ei sunt indicatori ai bunăstării ecosistemelor.
Acest acord istoric vine la câteva săptămâni după ce WWF a lansat Raportul Planeta Vie care subliniază declinul catastrofal al speciilor de apă dulce- populații care au scăzut cu 83% începând cu 1970. Decizia vine în momentul în care, în Egipt, are loc a 14-a Conferință a Părților Convenției privind Diversitatea Biologică unde se discută despre metodele de oprire a distrugerii ecosistemelor.