Controlul la scară largă al pescuitului ilegal are nevoie de tehnologii inovatoare


Dunărea, Delta Dunării și coasta Mării Negre sunt întinderi extrem de largi care au nevoie de supraveghere pentru a detecta și preveni pescuitul ilegal al speciilor de sturioni amenințate cu dispariția. Cu toate acestea, doar câteva instituții oficiale sunt dispuse să monitorizeze aceste zone. Patrulele limitate sunt insuficiente pentru a contracara braconajul. Activități ilegale au loc noaptea sau ziua, iar braconierii dispun de echipamente performante și resurse aproape nelimitate.

Așa cum a arătat un studiu de caz efectuat în Ucraina, echipamente simple – precum camera de supraveghere – pot fi foarte utile în această activitate. În cadrul proiectului “LIFE for Danube Sturgeons”, o cameră rotativă controlată din exterior a fost donată Gărzii de Coastă din Vylkove și instalată într-o zonă a Deltei Dunării cunoscută pentru braconaj. Pescuitul ilegal în acest sector s-a oprit, iar membrii Gărzii de Coastă au văzut chiar pescarii cum eliberează sturionii capturați accidental.

DSC07753 640x360 - Controlul la scară largă al pescuitului ilegal are nevoie de tehnologii inovatoare
UAVs Trainings © M. Schiele, ZSL

Reprezentanții Institutului Român de Cercetare și Dezvoltare Aerospațială (INCAS) au înregistrat, de asemenea, rezultate foarte bune, nu atât în stoparea braconajului, cât a altor amenințări precum incendii sau pericole biologice. Chiar dacă dronele instituției nu funcționează cu scopul de a detecta cazurile de braconaj, reprezentantul INCAS Daniel Leonte s-a arătat interesat de activitate și de rezultatele acesteia.

„Vom folosi aceste cunoștințe și sugestii valoroase pentru a ajuta autoritățile legale din România în încercarea lor de a aduce tehnologii inovatoare pentru a stopa braconajul”, spune Cristina Munteanu, coordonatorul proiectelor care vizează sturionii în România. Munteanu conduce acum echipa care scrie aplicația pentru continuarea proiectului LIFE și care include testarea UAV, camere fixe sau sonare cu scopul de a opri activitățile ilegale de pescuit, în special asupra sturionilor.

Consolidarea capacității în aplicarea legii continuă să fie esențială pentru echipa de proiect și se leagă direct de eforturile lor de a reduce pierderile de animale sălbatice din Europa și de a încetini viteza schimbărilor climatice.