În ultima lună, mai multe acțiuni ale autorităților cu drept de control au avut loc în zona Deltei Dunării și a Mării Negre, în urma cărora 26 de exemplare de sturioni au fost găsite în plasele pescarilor. Sturionii, din speciile cegă, păstrugă și nisetru, au fost eliberați în mediul natural.
Garda de Mediu a eliberat 4 exemplare de sturion
ACȚIUNE ANTIBRACONAJ A GNM IN DELTA DUNĂRII ȘI MAREA NEAGRĂ
ACȚIUNE ANTIBRACONAJ A GĂRZII NAȚIONALE DE MEDIU ÎN DELTA DUNĂRII SI MAREA NEAGRĂPornind de la o sesizare, în perioada 20-30.04.2020, două echipe de comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul General au efectuat acțiuni de inspecție și control în zona litoralului Mării Negre, dar și pe teritoriul administrativ al Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în special în zonele de strictă protecție. În timpul acestor acțiuni, desfășurate atât ziua cât și noaptea, comisarii GNM au reținut în vederea confiscării 33 de unelte de pescuit comercial nemarcate și abandonate, dintre care 27 de setci cu fir textil, 2 setci monofilament, precum și 4 vintire de baltă. Lungimea totală aproximativă a uneltelor de pescuit extrase din abandon și reținute în vederea confiscării este de 1,870 metri. Precizăm că, în urma inspecțiilor efectuate în zona litorală a Mării Negre, au fost eliberate în mediul natural 4 exemplare de sturion (cegă și păstrugă), capturate în setcile cu fir textil nemarcate. De asemenea, în zonele strict protejate aparținând Rezervației Biosferei Delta Dunării, au mai fost eliberate în mediul natural mai multe exemplare din speciile crap, caras și babușcă, capturate în uneltele de pescuit tip setcă cu fir textil. Acțiunile de acest gen vor continua în perioada imediat următoare.
Публикувахте от Garda Naţională de Mediu в Понеделник, 4 май 2020 г.
Pornind de la o sesizare, în perioada 20-30.04.2020, două echipe de comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au efectuat acțiuni de inspecție și control în zona litoralului Mării Negre, dar și pe teritoriul administrativ al Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în special în zonele strict protejate.
În timpul acestor acțiuni, desfășurate atât ziua cât și noaptea, comisarii GNM au reținut în vederea confiscării 33 de unelte de pescuit comercial nemarcate și abandonate, dintre care 27 de setci cu fir textil, 2 setci monofilament, precum și 4 vintire de baltă. Lungimea totală aproximativă a uneltelor de pescuit extrase și reținute în vederea confiscării este de 1,870 metri.
În urma inspecțiilor efectuate în zona litorală a Mării Negre, au fost eliberate în mediul natural 4 exemplare de sturion (cegă și păstrugă), capturate în setcile cu fir textil nemarcate.
8 delfini și 11 sturioni eliberați de Serviciului de Poliție „Delta Dunării”
În perioada 9-16 mai 2020, polițiștii Serviciului de Poliție „Delta Dunării”, împreună cu inspectori piscicoli din cadrul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și inspectori ecologi din cadrul Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, au acționat atât în perimetrul rezervației cât și pe Marea Neagră.
În urma activităților desfășurate în Marea Neagră, au fost descoperite 4 unelte de pescuit de tip ohane, montate de braconieri, în care au fost găsiți 8 delfini și 11 exemplare de sturioni din specia nisetru și păstrugă. Toate exemplarele au fost eliberate în mediul natural.
11 exemplare de cegă găsite în plasele pescarilor de inspectorii ARBDD
Atenționare pentru pescarii comerciali – eliberarea capturilor accidentale În urma acțiunilor desfășurate în perioada 14-15 mai în Complexul acvatic Somova-Parcheș de către salariații cu atribuții de control din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, au fost ridicate în vederea confiscării un număr de 8 unelte de pescuit (350 metri), de asemenea au fost eliberate în mediul natural 11 exemplare de sturion din specia cegă precum și o cantitate de aproximativ 20 kg pește subdimensionat.ARBDD face apel către pescarii ce practică pescuitul comercial (în această perioadă fiind permis doar pescuitul la scrumbie) să descurce fără întârziere din uneltele de pescuit speciile de sturion capturate accidental și să le elibereze cu prioritate în mediul natural. Eliberarea exemplarelor de sturion și a celorlalte specii de pești subdimensionați, este un gest de responsabilitate și, totodată, de legalitate, întrucât reținerea speciilor de sturion se pedepsește conform normelor în vigoare.În perimetrul rezervației, pescuitul sturionilor în alt scop decât cel științific sau pentru producerea de material biologic pentru repopulare și acvacultură este interzis.
Публикувахте от ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii в Понеделник, 18 май 2020 г.
În urma acțiunilor desfășurate în perioada 14-15 mai în Complexul acvatic Somova-Parcheș de către agenții cu atribuții de control din cadrul Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, au fost ridicate în vederea confiscării un număr de 8 unelte de pescuit (350 metri). De asemenea au fost eliberate în mediul natural 11 exemplare de sturion din specia cegă precum și o cantitate de aproximativ 20 kg pește subdimensionat.
ARBDD face apel către pescarii ce practică pescuitul comercial (în această perioadă fiind permis doar pescuitul la scrumbie) să descurce fără întârziere din uneltele de pescuit speciile de sturion capturate accidental și să le elibereze cu prioritate în mediul natural. Eliberarea exemplarelor de sturion și a celorlalte specii de pești subdimensionați, este un gest de responsabilitate și, totodată, de legalitate, întrucât reținerea speciilor de sturion se pedepsește conform normelor în vigoare.
În perimetrul rezervației, pescuitul sturionilor în alt scop decât cel științific sau pentru producerea de material biologic pentru repopulare și acvacultură este interzis.