Colegii noștri de la WWF Bulgaria au descoperit zilele trecute, pe malul Dunării, în dreptul localității Svishtov, un nisetru (Acipenser gueldenstaedtii) matur care, se pare, fusese folosit drept momeală de către braconieri pentru atragerea de femele sturion. În momentul în care a fost găsit, sturionul era foarte slăbit și a murit în scurt timp.
„Sturionul avea 102 cm lungime și 6,4 kg greutate și se pare că fusese folosit drept momeală pentru atragerea de femele. Nisetrul era prins în carmace și prezenta o rană infectată în jurul gâtului”, povestește colegul nostru Stoyan Mihov. El spune că, numai în săptămânile trecute, mii de carmace au fost găsite de Poliția de Frontieră și Agenția Executivă pentru Pescuit și Acvacultură din Bulgaria, pe secțiunea Dunării cuprinsă între Belene și Svishtov. „WWF Bulgaria lucrează îndeaproape cu aceste instituții pe această temă”, mai spune Stoyan.
Din primele date, este vorba de un sturion sălbatic, fără cip de monitorizare. Au fost luate mostre ADN și de țesut din aripioară, pentru a i se putea estima vârsta.
Continuarea prohibiției pentru pescuitul sturionilor, o măsură necesară
Astfel de cazuri ne arată cât de importantă este continuarea prohibiției pentru pescuitul sturionilor, care se încheie în aprilie anul viitor. Pentru aceasta, WWF-România a trimis o scrisoare către ministerele de resort, prin care solicită continuarea acțiunilor privind măsurile de refacere și conservare a populațiilor de sturioni din habitatele piscicole naturale.