Un an de activitate a proiectului ce vizează sturionii – O vizită de monitorizare în Ucraina


Vizita de monitorizare privind activitatea proiectului din acest an – o inițiativă anuală a Comisiei Europene cu scopul de a evalua modul în care progresează proiectele LIFE+ prin intermediul experților contractați – a avut loc în Ucraina, între 10-12 Octombrie 2017. „LIFE for Danube Sturgeons” este unul dintre puținele proiecte LIFE+, unde organizații din țări non-UE, precum Ucraina, se numără printre beneficiari. Măsurile de conservare din Ucraina sunt esențiale pentru protejarea sturionilor din Dunăre, întrucât partea de nord a Deltei Dunării și coasta Mării Negre sunt zone cheie ale sturionilor, localizate de către aceste specii pentru a ierna și crește.

Agenția pentru pești și piața din Odesa 

Monitoring Visit Ukraine 10 12102017 WWF George Caracas11 300x225 - Un an de activitate a proiectului ce vizează sturionii – O vizită de monitorizare în UcrainaTurul a început la Agenția pentru pești din Odesa, odată cu vizita oficialilor responsabili privind controlul pescuitului în fluviul Dunărea și coasta Mării Negre. Aceștia au susținut că proiectul se dovedește a fi unul deja benefic pentru activitatea pe care o derulează, primul rezultat pozitiv fiind întâlnirea cu oficialii români, în luna Mai a acestui an, la cererea Agenției pentru pești din Ucraina. În urma întâlnirii, autoritățile au consemnat ideea de a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră și, astfel, să depună eforturi însemnate pentru a adopta o serie de măsuri de conservare mai coerente și în concordanță cu regiunea în cauză. Inițiativele menționate vor implica o sincronizare a perioadelor de interdicție din cele două țări, de unde se așteaptă o îmbunătățire a controlului și protecției sturionilor, dar și a altor stocuri de pești. Cu toate acestea, reprezentanții agenției consideră că, până când situația economică precară a locuitorilor din Delta Dunării nu este adresată, braconajul va fi dificil de oprit.

Monitoring Visit Ukraine 10 12102017 WWF George Caracas19 300x225 - Un an de activitate a proiectului ce vizează sturionii – O vizită de monitorizare în UcrainaVizita echipei în piața Privoz din Odesa a fost facilitată de către expertul în sturioni, Sergey Bushuev, și a accentuat importanța agențiilor de executare în asigurarea comerțului legal cu sturioni și a produselor acestora. Piața Privoz este renumită pentru selecția vastă a peștilor vânduți, incluzând sturioni de diferite dimensiuni și forme – proaspeți, uscați, întregi și/sau prelucrați. Originea exactă a peștelui vândut în piață – fie că facem referire la cel din fermele de sturioni sau din sălbăticie – rămâne imprecisă în acest moment.

Vilkovo – locul tradițional pentru pescuitul de sturioni în Delta Dunării din Ucraina 

Monitoring Visit Ukraine 10 12102017 WWF George Caracas4 300x199 - Un an de activitate a proiectului ce vizează sturionii – O vizită de monitorizare în UcrainaUrmătorul loc examinat, ca parte a vizitei de monitorizare, a fost Vilkovo, un oraș mic situat pe Brațul Chilia din Delta Dunării, la granița cu România. Orașul găzduiește administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării din Ucraina (DBR), care reglementează toate activitățile de pescuit și, în același timp, emite licențele de pescuit.

În cadrul unei întâlniri cu Alexander Voloshkevich, șeful autorității DBR, și reprezentantul WWF în Ucraina privind sturionii, Konstantin Balatsky, au fost discutate diverse probleme identificate în legătură cu sturionii, dar și eventuale modalități de abordare a provocărilor din această regiune.

Monitoring Visit 10 12102017 WWF Katya Kurakina37 300x200 - Un an de activitate a proiectului ce vizează sturionii – O vizită de monitorizare în UcrainaPescuitul este activitatea principală care generează venitul locuitorilor din Vilkovo, iar aproximativ 600 dintre aceștia sunt înregistrați ca pescari. Pescuitul sturionilor este o tradiție adânc înrădăcinată în această zonă; pentru mulți dintre acești pescari, capturarea unui sturion, în special morunul, este considerată ca fiind o acțiune norocoasă.

Atât Voloshkevich, cât și Balatsky au convenit că activitățile din cadrul proiectului „LIFE for Danube Sturgeons” trebuie continuate, pentru ca diferitele comunități locale de pescuit să înțeleagă, în mod integral, seriozitatea dispariției sturionilor și consecințele acestui fapt. Conservarea acestor specii de pești este doar o parte a problemei în cauză, reprezentând, în principal, o preocupare a ecologiștilor. Cea mai importantă problemă pentru comunitățile locale de pescuit este aceea că, odată ce sturionii au dispărut, aceștia nu vor mai putea fi recuperați niciodată. Controlul pescuitului este implementat pentru a facilita recuperarea acestor resurse valoroase și a face posibilă utilizarea acestora, din nou, în viitor; un scenariu posibil doar dacă măsurile de protecție vor fi funcționale acum. Printre măsurile de conservare recomandate se numără atât introducerea, cât și implementarea tehnicilor de pescuit, cu scopul de a evita capturile accidentale de sturioni și pentru a spori controlul și sancțiunile care vor descuraja capturarea sturionilor.

În acest sens, au fost deja inițiate o serie de activități, demarate de către Rezervația Biosferei Delta Dunării și unele asociații locale de pescuit. Astfel, s-au desfășurat acțiuni ce vizează proiectul, dar și evenimente precum Sturgeon Watchers, din Iunie 2017.

Participarea Poliției de Frontieră la vizita de monitorizare a fost esențială, din moment ce instituția are un rol crucial în privința controlului și combaterii braconajului de sturioni. Activitatea unității locale a fost susținută de către proiect prin furnizarea unei camere de supraveghere. Această cameră este amplasată pe un turn de pază și monitorizează o parte fundamentală a Dunării, unde un morun de 130 kg a fost capturat cu puțin timp în urmă. La doar câteva săptămâni de la instalarea camerei de supraveghere, ofițerii au observat un pescar eliberând sturionul pe care l-a capturat. În timp ce camera este, fără doar și poate, un instrument valoros în activitatea zilnică a Poliției de Frontieră, este necesară o investiție suplimentară pentru achiziționarea unui număr mai mare de camere video (inclusiv acele modele care pot captura imagini pe timp de noapte) și furnizarea de combustibil suficient pentru bărcile Poliției, în scopul asigurării unei supravegheri atente și eficiente în zona respectivă.

Delta Dunării din viitor – o fuziune între activitățile de trai tradiționale și eco-turismul modern 

Destinația finală a echipei a fost vizita la Centrul de Informare al Rezervației Biosferei Delta Dunării, unde au întâlnit-o pe Tatiana Balatskaya. Aceasta a prezentat o serie de idei valoroase și interesante, care aveau în prim-plan atât comorile naturale ale Deltei Dunării, cât și locuitorii acestei zone. Popasul idilic la complexul turistic al lui Michael Zhmud, „Pelikan”, din Vilkovo a reprezentat o dovadă că eco-turismul, studierea păsărilor, pescuitul sportiv și agricultura ecologică pot fi opțiuni alternative excelente ca mijloace de trai în inima Deltei Dunării.

Monitoring Visit 10 12102017 WWF Katya Kurakina30 640x427 - Un an de activitate a proiectului ce vizează sturionii – O vizită de monitorizare în UcrainaPrincipalul obiectiv al Comisiei Europene în realizarea vizitei de monitorizare este acela de a se asigura că proiectele finanțate progresează conform planificării și, totodată, în ideea unei intervenții, dacă există dificultăți de implementare majore; pe măsură ce. Pentru membri echipei de proiect, această acțiune este văzută ca o oportunitate de a revizui realizările din ultimul an, de a reflecta asupra poveștilor de succes și de a identifica zonele care ar putea fi îmbunătățite, adesea folosindu-se de experiențe și practici comune din cadrul rețelei LIFE+.

Jutta Jahrl, Manager de proiect al „LIFE for Danube Sturgeons” a concluzionat, în ultima zi a călătoriei: „Vizita a reprezentat o experiență remarcabilă pentru întreaga echipă, deoarece s-au putut observa roadele activității intense derulate pe parcursul acestui an de către colegii din Ucraina și a partenerilor. Fără îndoială, vom beneficia de interesul și disponibilitatea părților interesate în vederea cooperării privind conservarea sturionilor, deoarece aceste activități comune sunt singurele modalități de a observa schimbări semnificative în această regiune și, în cele din urmă, de a salva comoara Dunării: sturionii.”