Ucraina și România lucrează împreună pentru salvarea sturionilor


O întâlnire la nivel înalt organizată de WWF Ucraina a reunit o serie de experți și autorități relevante, cât și grupuri preocupate de conservarea mediului înconjurător din Ucraina și România, în scopul examinării soluțiilor de salvare a populației de sturioni din Delta Dunării și Marea Neagră.

Existența speciilor de sturioni datează încă de pe vremea dinozaurilor, cu 200 de milioane de ani în urmă, dar în ultimele decenii, populația acestora a scăzut dramatic. Drept urmare, în anul 2000, pescuitul industrial al sturionilor din Ucraina a fost interzis și toate speciile indigene ale acestor pești au fost incluse în Cartea Roșie a Ucrainei. În scopul conservării populației de sturioni sălbatici, este important ca autoritățile, oamenii de știință, comunitățile locale, ONG-urile cu activități în domeniul protecției mediului înconjurător și toți iubitorii de natură, atât ucraineni, cât și străini, să-și unească eforturile.

În 23 Mai 2017, în Odesa, WWF-Ucraina a organizat o întâlnire româno-ucraineană vizând cooperarea cu referire la modalitățile de protecție a sturionilor și a produselor acestora. „WWF a lucrat, în mod activ, de o perioadă însemnată de timp în țările din zona Dunării Inferioare, pentru a depăși principalele amenințări la adresa sturionilor: blocarea rutelor de migrație, pescuitul ilegal și alți factori care contribuie la declinul lor. În 2016, am început să creștem nivelul de conștientizare asupra acestei probleme în Ucraina. Scopul întâlnirii a fost, în primul rând, acela de a stabili comunicarea dintre organele guvernamentale de reglementare ale ambelor țări, ca răspuns al solicitării Agenției de Stat pentru Pescuit reformată în regiunea Odesa și, totodată, privind promovarea dialogului și a coordonării dintre părțile interesate ale Ucrainei și României,” – a declarat coordonatorul de proiect al WWF în Ucraina, Natalia Gozak.

Dialogul s-a desfășurat cu sprijinul și participarea Consiliului Regional din Odesa și a Administrației de Stat a Regiunii Odesa, a experților și directorului Rezervației Biosferei Dunării (Ucraina). Conducătorul Agenției de Stat pentru Pescuit din Regiunea Odesa, Serhiy Yurchuk, șef al Serviciului de Grăniceri Vilkovo, Bohdan Humenyuk, expert al Centrului de Cercetare Sudic Institutul de Pescuit și Oceanografie Marină Odesa, Serhiy Bushuyev, și inspectori de stat pentru protecția mediului, „Patrula protecției pescarilor”, se aflau la masă cu oaspeții români.

Aceasta a fost prima întâlnire la nivel înalt dedicată protecției sturionilor din Cartea Roșie în regiunea transfrontalieră în 40 de ani. Trebuie să fim corecți, sinceri și să considerăm identificarea problemelor din această zonă drept o responsabilitate de ordin personal,” – a remarcat directorul Rezervației Biosferei Dunării (Ucraina), Oleksandr Voloshkevych.

Delegația Română a fost condusă de Secretarul de Stat al Ministerului Mediului, Ioana Cîmpeanu, cu participarea noului desemnat guvernator Mălin-Mateo Mușatescu, alți reprezentanți cheie ai Rezervației Biosferei Delta Dunării (România) și WWF-România. „Natura nu are frontiere, astfel că suntem aici pentru o colaborare,” – a afirmat Mălin-Mateo Mușatescu. „Rezervația biosferei este bogată în biodiversitate, iar sturionii reprezintă una dintre comorile acesteia. Diverse organizații românești au început deja activități de protejare a sturionilor, dar mai există încă o mulțime de lucruri de făcut. A existat o interdicție a pescuitului de sturion timp de 10 ani. În această perioadă, un total de 1 milion de pești tineri au fost eliberați în apele Dunării, la o valoare de 1 milion € pe an. Lucrând împreună, putem restaura populațiile de sturioni la un nivel de sustenabilitate economică. În cele din urmă, intenția este aceea de a recolta caviarul sălbatic comercial, folosit în scopuri culinare, mai degrabă decât pentru scopuri științifice.

Pe parcursul întâlnirii, participanții au adus în discuție cercetarea și protejarea habitatelor sturionului sălbatic, reintroducerea și stocarea, comunicarea cu piața și clienții, practici de lobby la nivel politic și comunicarea cu comunități de pescari și întreprinderi.

Este important pentru noi faptul că întâlnirea a fost una productivă și cu o implicare maximă a tuturor părților interesate,” – a accentuat Natalia Gozak. Toate părțile interesate au convenit să coopereze îndeaproape în viitor, vizibilă fiind o diferență semnificativă în ceea ce privește sancțiunile pescuitului ilegal de sturioni între cele două țări. În Ucraina, amenda cu referire la pescuitul ilegal de sturioni este de 100,000 UAH, dar dacă peștele este vândut la piață, atunci acesta este confiscat printr-o amenda nesemnificativă de 170-510 UAH. În același timp, vizându-se latura românească a Dunării, amenda pentru pescuitul ilegal este de 1,500 EUR și, în urma celei de-a doua infracțiuni, trei ani de pedeapsă cu închisoarea. În mod considerabil, în România, comerțul cu sturioni sălbatici este pedepsit, de obicei, cu 6 luni de închisoare.