Pe 5 iunie, Rosen Bonov, un pescar din orașul bulgar Belene de pe malul Dunării, a contactat echipa WWF cu vestea că un pui de sturioni a fost prins în plasele sale. Specia a fost identificată ca nisetru (Acipenser gueldenstaedtii), probabil eclozat anul trecut. Echipa noastră din Bulgaria l-a măsurat și marcat, a luat o probă genetică a peștelui și apoi pescarul însuși a eliberat sturionul înapoi în apă.
“Acesta este primul nisetru pe care avem șansa să-l marcăm în 5 ani, iar pentru noi este o veste încurajatoare și incitantă”, spune Ekaterina Voynova, Coordonator proiect în Bulgaria.
Nisetrul trăiește în zonele de coastă de mică adâncime a Mării Negre și migrează pentru a depune icre în zonele adânci ale fluviului Dunărea. Un model complicat de migrație pentru depunerea icrelor include curse de primăvară și de toamnă. Sturionii care migrează primăvara intră în apele dulci chiar înainte de a depune icrele. Masculii se reproduc pentru prima dată la vârsta de 8-13 ani, iar femele la 10-16 ani. Femelele se reproduc la fiecare 4-6 ani, iar bărbații la fiecare 2-3 ani în aprilie-iunie, când temperatura apei crește peste 10 ° C. Larvele se deplasează de-a lungul curenților și pe afluenții minori apoi se îndreaptă spre habitate mai puțin adânci, înainte de a migra spre mare în timpul primei veri. Ei rămân în mare până la maturitate.
Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii) a fost inițial cel mai răspândit sturion în fluviul Dunărea. Astăzi, specia este foarte rară și este trecută în Lista Roșie a Speciilor AmenințateTM IUCN “critic periclitată“.
“Pentru conservarea sturionilor din Dunăre, sprijinul provenit din comunitățile locale este crucial.” spune Ekaterina Voynova “Și suntem foarte recunoscători lui Rosen Bonov din Belene pentru că am dat un exemplu pozitiv, care sper că îi va motiva și pe alți pescari să ne ajute în eforturile noastre de conservare a acestei specii de pești pe cale de dispariție”, a adăugat Ekaterina Voynova.
În primul an al proiectului “LIFE for Danube Sturgeons”, WWF Bulgaria a oferit două cursuri teoretice și practice privind metodele de monitorizare a sturionilor pentru pescarii din comunitățile locale dunărene. Cunoștințele noi obținute, combinate cu experiența și abilitățile pescarilor, sunt privite ca o posibilă sursă alternativă de venit pentru pescari. Mai multe cursuri pentru pescarii au fost planificate pentru acest an.