Schimbarea atitudinilor și a normelor sociale ar putea fi calea eficientă pentru combaterea comerțului ilegal cu caviar


Pornind de la traficul de caviar care conduce la dispariția speciilor de sturioni și pești padelă, astăzi a fost lansat un studiu colaborativ care evidențiază impactul negativ al comerțului ilegal și vine cu recomandări de abordare a infracțiunilor la adresa vieții sălbatice din întreaga lume.

Realizat de TRAFFIC, WWF, Centrul de Resurse Anticorupție U4 (U4 ACRC), Universitățile Northumbria și Utrecht, studiul „Corupție și criminalitate la adresa vieții sălbatice: Un accent pe comerțul cu caviar” urmărește modul în care corupția prezentă de-a lungul lanțului de producție înleznește circulația caviarului ilegal, cu scopul de a identifica posibile strategii de intervenție.

Studiul identifică o serie întreagă de practici ilegale și corupte. Acestea includ luarea de mită, abuzul de permise pentru pescuit științific ca acoperire pentru legalizarea de capturi de sturioni sălbatici sau chiar cazuri de „spălare neagră” (black washing) – declararea eronată a caviarului crescut legal în crescătorie ca fiind „sălbatic”, din cauza prețului mai ridicat al acestuia care atrage. Autorii spun despre acesta din urmă că este un precedent pentru infracțiunile la adresa vieții sălbatice și „posibil, unic pentru industria caviarului”.

Potrivit ofițerului de cercetare TRAFFIC, Louisa Musing, eliminarea eficientă a comerțului ilegal este singura modalitate de a reglementa în mod sustenabil piața caviarului și de a permite populațiilor de sturioni să se redreseze în urma supra-exploatării.

Corupția reprezintă o amenințare la adresa conservării vieții sălbatice la nivel global: studiul recomandă adoptarea unei „abordări de sus în jos și de jos în sus” în vederea combaterii corupției din perspectiva infracțiunilor la viața sălbatică, luând în calcul diferențele mari dintre tipurile de produse comercializate. De exemplu, contrabanda de caviar folosește mecanisme diferite de contrabanda de cherestea, datorate volumului mărfii și modalităților diferite de transport. Când vine vorba de corupție, trebuie luate în considerare normele sociale și analiza rețelelor sociale, pentru a înțelege modul în care funcționează în mod real rețelele corupte de infracționalitate la viața sălbatică și pentru a dezvolta acțiuni menite să reducă faptele de corupție.

„Modificarea atitudinilor prin înțelegerea și schimbarea normelor sociale ar trebui să fie însoțită de o abordare orientată spre execuție și reprezintă cheia pentru a rezolva această problemă atât de critică a infracționalității la adresa vieții sălbatice”, spune Rob Parry-Jones, coordonatorul din partea WWF pe subiectul infracționalității la adresa vieții sălbatice.

Proiectul „LIFE for Danube Sturgeons” lucrează deja cu autoritățile legale în domeniu pentru identificarea cazurilor de braconaj la caviar și a practicilor comerciale ilegale în țările din josul Dunării implicate în proiect. Scopul final al acestor activități comune și al colaborării este reducerea presiunii asupra populațiilor de sturion sălbatic și salvarea unuia dintre cei mai vechi locuitori ai fluviului Dunărea care afectează întregul sistem fluvial, parte a programului de conservare al WWF în emisfera nordică.