„Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării” a câștigat Premiul LIFE ca finalist în categoria „Natură și biodiversitate”


În luna mai, în cadrul Săptămânii Verzi UE – cel mai mare eveniment ecologic din Europa, Comisarul UE pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Dl. Karmenu Vella, a prezentat Premiile LIFE unei selecții de proiecte LIFE deosebite.

Proiectul nostru „Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării” (2012-2015) a fost printre cei 62 de finalisti și a fost premiat cu titlul „Cel mai bun proiect LIFE Natura” în categoria „Natură și biodiversitate”.

Jutta Life Award 300x200 - „Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării” a câștigat Premiul LIFE ca finalist în categoria „Natură și biodiversitate”
Jutta Jahrl with the finalist’s award

Premiile LIFE urmăresc să recunoască proiectele LIFE cele mai inovatoare, inspirate și eficiente structurate pe trei categorii principale: protecția naturii, mediul înconjurător și acțiunea în domeniul climei. Dacă se aplică pe scară largă, aceste proiecte pot avea un impact pozitiv asupra mediului, stimulând creșterea economică și oferind beneficii semnificative cetățenilor europeni.

Din păcate, statutul majorității speciilor de sturioni din fluviul Dunărea s-a înrăutățit într-o măsură în care există o posibilitate reală ca Europa să piardă aceste specii pentru totdeauna. Astfel, programul LIFE ne oferă șansa și resursele necesare pentru a face pașii necesari în domeniul conservării naturii”, spune Jutta Jahrl, Manager de proiect al proiectului premiat.

Award 1 300x300 - „Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării” a câștigat Premiul LIFE ca finalist în categoria „Natură și biodiversitate”
© WWF Austria

„Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării” s-a desfășurat între anii 2012 și 2015 și vizează combaterea pescuitului excesiv, principala amenințare directă la supraviețuirea ultimelor populații sălbatice viabile ale sturionilor din UE care trăiesc în Dunărea Inferioară, prin cooperarea cu pescarii și cu autoritățile responsabile cu aplicarea legii din România și Bulgaria. Proiectul de succes continuă și se extinde acum către Serbia și Ucraina: „LIFE for Danube Sturgeons” început în anul 2016 și care urmează să se încheie în anul 2020. Acesta va contribui la protejarea și viitorul sigur al sturionilor din Dunăre. Urmăriți numeroasele activități ale proiectului pe acest website.