Sturionii sunt, la nivel mondial, specia de pești cea mai amenințată cu dispariția, cu doar câteva zone naturale rămase pe care le pot considera casă. Pentru a permite conservarea acestor pești valoroși în zona Dunării Inferioare și în Nord-Vestul Mării Negre, a fost inițiat un nou proiect cu sprijinul financiar din partea Comisiei Europene, LIFE, instrumentul UE de finanțare a practicilor de mediu.
Zona de desfășurare a proiectului este singura regiune care încă deține populații viabile de sturioni, reproducătoare în mod natural, din UE. Aceasta cuprinde nu doar sfera statelor cheie din România și Bulgaria, dar și Serbia – cu partea esențială sub barajele Porților de Fier – și Ucraina – incluzând partea nordică a Deltei Dunării, importantele râuri istorice de reproducere și terenurile destinate iernării sturionilor la coasta Mării Negre. Aceste patru țări dețin aceleași stocuri de sturioni.
Una dintre amenințările directe la adresa sturionilor din Dunăre este reprezentată de către supraexploatare. În ciuda protejării legale stricte prezentă în toate țările Regiunii Dunării Inferioare și a Mării Negre, pescuitul ilegal și comerțul cu carne și caviar provenite de la sturionii sălbatici încă îi pune în pericol pe ultimii supraviețuitori ai acestor specii de pești străvechi și emblematici.
Pentru următorii patru ani, echipa de proiect ce cuprinde șapte parteneri din șase țări, va demonstra o preocupare însemnată în scopul unei mai bune protecții a sturionilor. Aături de comunitățile de pescari, vor fi cercetate și dezvoltate surse alternative de venit, pentru a reduce dependența asupra activităților anterior considerate de prestigiu, dar acum ilegale. Autoritățile responsabile cu aplicarea legii vor fi sprijinite în construirea capacității și sporirea luptei acestora împotriva braconajului, contrabandei și comerțului ilegal. În plus, piețele de caviar și carne de sturion vor fi monitorizate îndeaproape și informate cu privire la prevederile legale.
Însumând acestea, se realizează un pas important către recuperarea și supraviețuirea, pe termen lung, a sturionilor din Dunăre.
Mai multe știri și informații despre activitățile proiectului vor fi disponibile în curând.