O femelă morun, cu o lungime de 2 metri și o greutate de aprox. 200 kg, a fost salvată pe 19 februarie de un braconier din apropierea orașului Silistra, Bulgaria. Sturionul a fost numit “Silvia” de către salvatorul ei. Experții în sturioni de la WWF-Bulgaria au mers la fața locului pentru a marca prețiosul specimen. Peștele a fost confiscat de Agenția Executivă pentru Pescuit și Acvacultură (EAFA).
În timpul examinării Silviei s-a constatat că avea caviar, un produs care probabil că ar fi fost tranzacționat ilegal. După ce s-au asigurat că era în stare bună, experții noștri au marcat-o și măsurat-o pe Silvia înainte ca ea să fie eliberată înapoi în sălbăticie. Sperăm că, în ciuda stresului prin care a trecut, instinctele naturale de supraviețuire vor prelua controlul în drumul spre locurile de reproducere în care sturionii din Dunărea de Jos se duc pentru a depune icre.
“Apetitul pentru caviarul negru de la sturioni a devenit sinonim cu un stil de viață luxos. Împreună cu distrugerea siturilor de depunere a icrelor a sturionilor din râurile mari, cererea pentru acest produs de lux îi împinge pe acești giganți către dispariție”, a comentat Stoyan Mihov, Expert ape dulci la WWF-Bulgaria. “Dacă Silvia reușește să supraviețuiască tuturor obstacolelor și pericolelor mortale pe drumul spre locul de depunere a icrelor, va putea da viață la mai mult de o jumătate de milion de sturioni care vor continua să fie ‘lorzii Dunării’, și printre cei mai importanți locuitori pentru sănătatea râului”, a continuat el.
Atingând greutăți mai mari de 1 tonă și lungimi de până la 5-7 metri, morunii nu sunt numai cea mai mare specie de sturion, ci și cei mai mari pești migratori din lume. Deși pot trăi până la aproape un secol, deoarece ajung la maturitate la vârsta de 16-20 ani, se înmulțesc doar de câteva ori în timpul vieții. În prezent, în Uniunea Europeană există opt specii de sturioni, dintre care patru se mai găsesc în Dunarea de Jos: morunul, cega, păstruga și nisetrul.
Toate cele 27 de specii de sturioni cunoscuți care locuiesc în emisfera nordică a planetei se află pe lista roșie a IUCN. Douăzeci și trei dintre acestea sunt considerate a fi “în pragul dispariției”. În consecință, sturionii “sunt mai critic periclitați decât orice alt grup de specii”. WWF lucrează în implicarea comunităților de pescuit prin schimbul de expertiză pentru conservarea sturionilor și a altor pești de apă dulce, precum și creșterea gradului de conștientizare față de sturioni și a situației lor în rândul publicului larg și a factorilor de decizie.