Videoclipurile sunt unice, deoarece oferă o imagine de ansamblu foarte cuprinzătoare a principalelor trăsături ale sturionilor și sprijin specializat asupra modului în care diferite specii de sturioni pot fi identificate prin cunoașterea caracteristicilor lor principale.
Prezentator în ambele videoclipuri este Thomas Friedrich, biolog în domeniul pescuitului la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena și manager al proiectului LIFE-Sterlet.
Împreună cu un echipaj de filmare de la WWF Austria, Thomas a petrecut o zi întreagă de prezentare a speciilor de sturioni într-un mediu controlat, un iaz în afara Vienei, unde se păstrează diverse exemplare a familiei de sturioni.
Filmarea live a animalelor are farmecul și provocările ei. Echipa a trebuit să prezinte specimene care caracteristice pentru sturionii din Dunăre și cei mai comuni hibrizi și specii de sturioni non-native care se găsesc în regiunea Dunării de Jos.
Au fost filmate cinci specii de sturioni originari din Dunăre: Morunul (Huso huso), Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii), Păstruga (Acipenser stellatus), Viza (Acipenser nudiventris) și Cega (Acipenser ruthenus) ca parte din filmarea “Identificarea Speciilor Sălbatice de Sturioni din Dunăre“.
Pentru cea de-a doua filmare “Specii de sturioni exotici și hibrizi“, au fost filmate specii care nu sunt indigene Dunării și hibrizi comuni în acvacultură: Bester (Beluga x Cega), un hibrid între Nisetru x Cega, Sturionul Siberian (Acipenser baerii), Sturionul Alb (Acipenser transmontanus) și Sturionul Adriatic (Acipenser naccarii).
Ambele videoclipuri vor fi utilizate în cursuri de instruire pentru consolidarea capacităților autorităților de aplicare a legii în cele patru țări vizate ale proiectului: Bulgaria, România, Serbia și Ucraina.
Videoclipurile pot fi vizionate în limba engleză și cu subtitrări în bulgară, română sârbă și ucraineană. Pentru fiecare versiune lingvistică, vă rugăm să verificați pagina web a paginii respective, secțiunea Materiale / clipuri video de proiect.
Credite:
Prezentator – Thomas Friedrich BSc, manager de proiect LIFE-Cega, Austria
Asistent – Jutta Jahrl, WWF Austria
Fotograf – Hannes Greber, WWF Austria
Cameraman – Walther Gastinger, WWF Austria