De Ziua Mondială a Peștilor Migratori, WWF și Societatea Mondială pentru Conservarea sturionilor cer factorilor de decizie luarea unor acțiuni concrete în vederea protejării sturionilor


Ziua Mondială a Peștilor Migratori se sărbătorește odată la doi ani în data de 21 aprilie cu scopul de a ne reaminti cât de importante sunt apele dulci pentru toate formele de viață care le populează. În acest an, WWF și Societatea Mondială pentru Conservarea Sturionilor (World Wide Sturgeon Conservation Society- WSCS) marchează evenimentul prin lansarea Declarației de la Viena privind conservarea la nivel mondial a sturionilor. Documentul este rezultatul unei inițiative WSCS în urma consultărilor cu oamenii de știință și conservaționiștii în legătură cu ce este necesar pentru a asigura supraviețuirea celor mai periclitate specii de pești din lume, sturionii. Documentul actualizează și extinde aspectele cheie abordate în declarația RAMSAR din 2005 a WSCS.

Sturgeonii trăiesc doar în emisfera nordică și au fost supuși pescuitului excesiv și altor amenințări ale oamenilor timp de zeci de ani, aducându-i în pragul dispariției. Declarația de la Viena solicită autorităților relevante și factorilor de decizie să ia măsuri imediate pentru a limita efectele negative asupra populațiilor de sturioni și pentru a susține reproducerea acestora în sălbăticie. Astfel, este vorba despre 22 de recomandări adresate factorilor de decizie și puncte practice privind modul de punere în aplicare a acestor recomandări.

WWF Paul Glendell min 300x188 - De Ziua Mondială a Peștilor Migratori, WWF și Societatea Mondială pentru Conservarea sturionilor cer  factorilor de decizie luarea unor acțiuni concrete în vederea protejării sturionilorÎndiguirile sunt unele dintre principalele amenințări la adresa sturionilor – barajele au oprit accesul la locurile de reproducere făcându-i pe sturioni mai vulnerabili în fața braconajului. Pescarii vechi povestesc despre cum sturionii au încercat să își găsească o cale în jurul barajului, spre a ajunge în zonele istorice de reproducere spre izvoare Dunării, atunci când barajul Portile de Fier a fost construit pe Dunăre.

Declarația de la Viena solicită reducerea semnificativă a impactului negativ al barajelor asupra sturionilor. Acest lucru este posibil realizând o serie de lucrări atât în amonte, cât și în aval, prin construirea unor pasaje destinate speciilor de pești migratori. Instrumentele moderne de modelare permit adaptarea evacuărilor de apă și sedimente pentru fiecare râu și ecosistem în beneficiul atât al oamenilor, cât și al naturii. Trebuie, de asemenea, să se realizeze o monitorizare continuă, pentru a se asigura că măsurile funcționează și dacă este necesar adaptarea abordării în consecință.

Declarația solicită, de asemenea, eliminarea barajelor acolo unde nu mai sunt eficiente din cauza efectelor schimbărilor climatice. Mai presus de toate, măsurile de conservare ar trebui aplicate în mod holistic ținând cont de toată activitatea umană din zona afectată.

Cu sprijinul proiectului “Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării (LIFE for Danube Sturgeons)”, părțile interesate din România, Bulgaria, Serbia și Ucraina vor fi implicate în Declarația de la Viena. În perioada următoare, factorii de decizie din zona Dunărea Inferioare și alte state unde mai trăiesc sturioni sălbatici vor primi toate cele 22 de recomandări. WWF și WSCS vor continua să pledeze pentru protejarea ultimelor specii sălbatice de sturioni.

VD image - De Ziua Mondială a Peștilor Migratori, WWF și Societatea Mondială pentru Conservarea sturionilor cer  factorilor de decizie luarea unor acțiuni concrete în vederea protejării sturionilor