Între 13-14 martie 2019, la București, reprezentanții regionali ai autorităților de control responsabili de conservarea sturionilor din Dunăre și experții WWF din Bulgaria, România, Serbia și Ucraina au participat la primul workshop regional care a urmărit să împărtășească experiențele lor și să construiască punți între țări pentru a salva acești pești magnifici.
Planul de Acțiune Pan-european pentru Sturioni și Planul de acțiune al UE împotriva traficului cu specii sălbatice au stârnit mult interes, ceea ce a dus la o discuție productivă cu privire la modul în care autoritățile de control se pot angaja și lucra la nivel național și regional pentru combaterea braconajului și a activităților ilegale legate de sturioni.
Invitatul special, Paul Meuleneire de la Serviciul Vamal al Aeroportului Bruxelles, a vorbit despre provocările legate de ilegalitățile cu animale sălbatice și despre modul în care pot fi urmărite activități ilegale in cadrul unui aeroport internațional atât de important. El a prezentat, de asemenea, uneltele folosite de biroul vamal al aeroportului din Bruxelles, cum ar fi EU-TWIX, pentru a ușura munca sa de combatere a activităților ilegale legate de animalele sălbatice, culegerea și schimbul de date.
Importanța cooperării internaționale a fost subliniată de toți participanții și se consideră că această colaborare se va întări ca urmare a acestei conferințe. România și Bulgaria au implementat deja protocoale de colaborare, acțiuni comune și uneori chiar activități transfrontaliere între instituțiile naționale. În cazul Serbiei și Ucrainei, există acțiuni inițiale și o tendință spre parteneriate mai bune în viitor.
Rezultatele preliminare ale unui studiu realizat în cadrul proiectului LIFE for Danube Sturgeons au reflectat situația de pe piață a produselor din sturion în toate cele patru țări. Partenerii de la Institutul de Cercetare în Zootehnie și Sălbăticie Agroisolab Germania au venit și au explicat metodele lor de testare a probelor de sturion și valabilitatea acestor rezultate. Participanții au discutat despre modul în care acest tip de teste poate sprijini eforturile de detectare a produselor ilegale.
Această primă întâlnire de acest fel a reunit cu succes oameni care lucrează pentru același scop, care sunt dispuși să învețe unul de la celălalt pentru a îmbunătăți eficența activităților lor și prin asocierea regională a forțelor pentru protejarea sturionilor și a unui Nou Acord pentru Natură și Oameni din Inima Verde a Europei.