Echipa Danube Sturgeon Task Force („Grupul operativ pentru sturionii din Dunăre”), bazându-se și pe rezultate din proiectul ”LIFE for Danube Sturgeons”, a trimis o serie de documente în sprijinul luării deciziei de continuare a prohibiției pentru pescuitul sturionilor autorităților relevante din România, dar și reprezentanților Comisiei Europene și ai Convenției de la Berna. Documentația include argumente științifice legate de prelungirea prohibiției pentru pescuitul sturionilor în România și Bulgaria – singurele țări din bazinul Mării Negre care nu au luat această măsură pe termen nelimitat.
Pescuitul și comercializarea sturionilor și a produselor provenite de la aceștia este interzis în România până pe 20 aprilie 2021.
Braconajul – principala amenințare pentru supraviețuirea sturionilor
Conform unui studiu de piață realizat de echipa proiectului în perioada 2017-2019, braconajul și comercializarea ilegală de caviar și carne de sturion sălbatic reprezintă cele mai mari amenințări pentru supraviețuirea acestor specii în bazinul Dunării inferioare. Deși pescuitul și comerțul acestor produse sunt ilegale în România, studiul de piață relevă faptul că braconajul și comerțul ilegal de produse din sturion continuă.
În timpul studiului, au fost preluate mostre de caviar și carne de sturion din magazine, restaurante și piețe locale, de la intermediari, din ferme de acvacultură și direct de la pescari, precum și din magazinele on-line. Studiul a fost realizat în Bulgaria, România, Serbia și Ucraina. Rezultatele arată că există pe piață produse din sturioni braconați, 22% din mostre fiind originare din sturioni sălbatici.
În toate țările din bazinele Dunării Inferioare și al Mării Negre, cu excepția României și a Bulgariei, pescuitul sturionilor este interzis pe perioadă nelimitată. Discuțiile legate de prelungirea acestei măsuri au început în urmă cu câteva luni, iar la începutul lunii septembrie a avut loc o primă întâlnire la Ministerul Agriculturii, la care au participat și reprezentanții WWF-România.
Conform prevederilor legale în vigoare, în România sunt interzise: pescuitul comercial al sturionilor; comercializarea de produse care provin din sturioni sălbatici; utilizarea uneltelor de pescuit specifice (ex: carmace). Toți sturionii prinși trebuie eliberați în mediul natural indiferent de stare (vii, morți, congelați, medalioane etc.). Conform prevederilor legale sturionii pot fi pescuiți doar în scop științific.