Actionez.ro: platformă online de sesizare a problemelor de mediu


WWF-România celebrează Ziua Mediului prin lansarea platformei online actionez.ro, care va facilita spiritul civic al cetățenilor și va întări capacitatea autorităților de a apăra drepturile și interesele mediului înconjurător.

Cetățenii care au informații despre cazuri de braconaj, pescuit ilegal, poluare sau alte situații în care natura suferă un abuz, vor avea o formă sigură, care le va proteja identitatea, prin care să se adreseze instituțiilor relevante astfel prevenind activitățile cu impact negativ asupra naturii. În ultimii ani, oamenii au devenit tot mai sensibili când vine vorba de problemele de mediu, dar nu sunt mereu îndrumați corespunzător către autoritățile care ar putea folosi informațiile lor pentru soluționarea problemelor de mediu identificate. Astfel, platforma acţionez.ro este locul în care fiecare cetățean să poată semnala problemele care pun în pericol mediul înconjurător, ajutând autorităţile competente să ia măsuri cât mai prompt şi eficient.

Această platformă funcționează ca un formular online interactiv.  Cetățenii îl completează cu informațiile pe care le au și, în funcție de caz, fie le este indicat să trimită o sesizare către instituția sau instituțiile relevante problemei identificate de ei, fie primesc o serie de recomandări, în funcție de problematică. Sesizarea va fi redirecționată automat de către platformă instituției căreia îi este destinată. Domeniile în care problemele sunt împărțite sunt ape, păduri, animale sălbatice, poluare și deșeuri. Odată trimisă sesizarea, aceasta va apărea pe harta sesizărilor trimise de toată lumea. Pe măsură ce instituția răspunde sesizării, platforma va arăta gradul de soluționare, în timp real.

În decursul implementării celor două proiecte LIFE pentru conservarea sturionilor, am întâlnit adesea cetățeni care ne semnalau existența unor activități ilegale în lungul Dunării. Cum însă lucrurile nu se întâmplau în prezența noastră, era greu să le semnalăm autorităților în timp real. Platforma actionez.ro vine în sprijinul cetățenilor cu spririt civic care iubesc natura și poate contribui la salvarea sturionilor prin semnalerea activităților de braconaj și direcționarea lor cât mai rapidă către organele abilitate să ia măsuri” a declarat Cristina Munteanu, WWF-România.

Natura în joc! Cum poți să protejezi natura și să câștigi premii

Iar pentru că jocul face parte din viețile noastre, WWF-România vă propune să intrați și în jocul conservării naturii, Natura în joc. Orice utilizator Facebook are ocazia să intre aici să își aleagă o provocare din lista propusă, să o ducă la îndeplinire, să împărtășească rezultatul cu toată lumea astfel adunând puncte și având posibilitatea să câștige o serie de premii surpriză. Pentru ca jocul să fie mai interesant, există posibilitatea să fie trimise provocări și prietenilor, astfel încât problemele de mediu să își găsească soluția sigură în întreaga țară. Este foarte important ca în momentul în care este identificată o posibilă problemă gravă, această să fie redirecționată spre autoritatea relevantă prin intermediul plaformei actionez.ro.

 

Platforma a fost dezvoltată în cadrul unui proiect inițiat de WWF-România co-finanțat printr-un grant al Elevției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. În următorii 3 ani, platforma actionez.ro va fi gestionată de proiectul LIFE+ ”Conservarea sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerțului ilegal cu produse din sturion” (LIFE15GIE/AT/001004), implementat de WWF-România în parteneriat cu WWF Bulgaria, WWF Ucraina, WWF Serbia, WWF Austria (beneficiar), Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și  Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) im Forschungsverbund Berlin e.V. Pentru detalii referitoare la proiect vă rugăm să vizitați site-ul www.sturioni.wwf.ro.