Academia Tineri Activi pentru protejarea Dunării și a Sturionilor din Dunăre


Mijlocul lunii septembrie ne-a găsit la Tulcea, la intersecția drumului celor patru comunități în care ghidul educațional Exploratori ai Dunării și ai Sturionilor din Dunăre va prinde viață în următorii doi ani.

IMG E1692 300x225 - Academia Tineri Activi pentru protejarea Dunării și a Sturionilor din Dunăre15 tineri din Borcea, Galați și Jurilovca alături de 6 dintre profesorii lor, timp de aproape 3 zile au lucrat împreună, au regândit relațiile pe care le au între ei și a modului în care învață sau predau la clasă. Au trăit pe pielea lor învățarea experiențială și au plecat încrezători că vor dezvolta Cluburi de Tineri Activi pentru protejarea Dunării și a Sturionilor din Dunăre în comunitățile lor. În cele 3 zile, acestia au avut alături experți WWF în conservare, comunicare și educație nonformală, cât și formatori parteneri și tineri care de 3 ani dezvoltă un club asemănător în Reșița.

Prima seară a fost destinată cunoașterii și prezentării rolului nostru și a scopului adunării noastre împreună. Prin joc și voie bună am descoperit că mai multe lucruri ne unesc decât ne diferențiază, că deși erau tineri de gimnaziu și liceu, diferențe foarte mari nu se simțeau, deoarece pe toți ne leagă dorința de implicare și de învățare, dragul de Dunăre și dorința de a face ceva real și cu impact în comunitatea în care fiecare trăiește.

IMG E1661 225x300 - Academia Tineri Activi pentru protejarea Dunării și a Sturionilor din DunăreA doua zi a fost rezervată conținutului propriu-zis. Cea mai dificilă zi pentru participanți a fost presărată cu informații despre zone umede și sturioni în prima parte a zilei, urmând ca în a doua parte a zilei să înțeleagă mai bine de ce este important să respecți anumiți pași atunci când faci un proiect. Cele 4 cluburi care au luat ființă vor avea ocazia să lucreze la 2 proiecte, câte unul pentru fiecare an școlar.

A treia zi a fost ziua facilitării. Alături de facilitatorul prezent, participanții au început să înțeleagă tot mai bine de ce se află ei la această academie și cum se leagă toate informațiile de cu o  zi înainte; și cum să facă asta altfel dacă nu fiind chiar ei facilitatori. Formând două echipe, a profesorilor și a tinerilor, fiecare a avut ocazia pentru câteva minute să se pună în papucii oamenilor care urmează să fie în cadrul cluburilor pe care le vor coordona. Seara a culminat cu o minunată excursie la apus pe Dunăre în zona deltei superioare și am încheiat-o în sunetele tobelor africane care au prins viață chiar sub mâinile noastre, a tuturor.

IMG E1680 225x300 - Academia Tineri Activi pentru protejarea Dunării și a Sturionilor din DunăreUltima zi a fost rezervată planurilor de viitor și a celebrării. Ne așteaptă un drum lung, greu, cu urcușuri și coborâșuri, însă cu foarte multe învățăminte pentru fiecare. La finalul fiecărui an de club, nimeni nu va mai fi la fel, iar acesta este și farmecul fiecărei călătorii. Ne dorim ca viitorii adulți ai comunităților acestea să fie unii responsabili, pasionați de natură și dornici să se implice în rezolvarea problemelor pe care le identifică.