300 de pui de nisetru au fost eliberați în Dunăre


300 de exemplare din specia nisetru au fost eliberate miercuri în Dunăre, la Isaccea, într-un eveniment de repopulare organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”. Scopul acțiunii este salvarea și consolidarea acestei specii de sturion din Dunăre extrem de periclitată, prin metode de conservare de ultimă generație.

IMG 20200422 WA0003 249x300 - 300 de pui de nisetru au fost eliberați în Dunăre IMG 20200422 WA0004 198x300 - 300 de pui de nisetru au fost eliberați în Dunăre

Exemplarele de nisetru eliberate în Dunăre au fost marcate, astfel încât să poată fi identificate la o viitoare recapturare în vederea studiilor de specialitate. „Puii eliberați miercuri la Isaccea aveau în medie 30 de cm și 200 g și au fost populați după ce în prealabil au fost marcați individual cu mărci microcip PIT (Passive Integrate Transponder). Ținând cont că pescuitul comercial este interzis în această perioadă, considerăm că puii au șanse mari să ajungă în siguranță în mare pentru a crește și a se întoarce în Dunăre pentru a se reproduce.” – Marian TUDOR, Director General al  Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare „Delta Dunării” Tulcea.

Cei 300 de pui de nisetru eliberați miercuri la Isaccea provin dintr-o fermă piscicolă din județul Tulcea și au vârsta de aproximativ 1 an. Practic, puietul a fost crescut în bazine piscicole din ce în ce mai mari, în conformitate cu etapele de dezvoltare ale acestuia.  În ultima fază, peștii trăiesc câteva luni în iazuri de creștere, umplute cu apă de râu specifică locului unde vor fi eliberați.