Păstruga

Păstruga (Acipenser stellatus) a fost întotdeauna rară pe Dunărea Mijlocie și Superioară, dar a ajuns și în câțiva afluenți precum râurile Prut, Tisa, Drava, Sava și Morava. Migrează primăvara și toamna. Masculii rămân în locurile de reproducere până la șase săptămâni, iar femelele doar 10-12 zile. Păstruga este considerată în pericol critic de dispariție.

     

Fapte și cifre

● Păstrugile nu se mai hrănesc atunci când încep să migreze. După ce și-au depus icrele, se reîntorc repede în mare, unde reîncep să se hrănească.
● Scăderea de 87% a capturilor comerciale mondiale reflectă scăderea numărului de exemplare al acestei specii.
● În 1990, în Marea Azov au fost găsiți 55.000 de sturioni morți din cauza poluării.


Migrează în amonte, la temperaturi mai mari, și deci mai târziu decât alți sturioni.


Este sursă pentru caviarul Sevruga.