Nisetrul

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii) a fost odată cea mai răspândită specie de sturioni de Dunăre. Acesta migra în mod regulat chiar și până la Bratislava. Unii indivizi au fost observați și în Viena (la kilometrul 1.925) și Regensburg (kilometrul 2.381). Astăzi, nisetrul se află pe lista speciilor aflate în pericol critic de dispariție.

     

Fapte și cifre

● Peste 200.000 de indivizi se hrăneau în partea de nord-vest a Mării Negre în perioada 1966-1974. Dimensiunea stocului actual nu este cunoscută, dar se crede că este foarte redusă.
● Indivizii care migrează primăvara intră în apele dulci chiar înainte de începerea sezonului de reproducere și își depun icrele în zonele joase ale fluviului (320-650 km în amonte). Indivizii care migrează toamna se reproduc primăvara viitoare la o distanță mai mare în amonte (900-1200 km).
● Capturile anuale în fosta Iugoslavie au scăzut de la 14.636 kg în 1983 la 1.636 kg în 1985 (o scădere de aproape 90%) din cauza construirii barajului Porțile de Fier II în 1984, care a izolat zonele de reproducere.


Foarte rar în bazinul Mării Negre.


Migrează o distanță considerabilă în amonte înainte de a-și depune icrele.


Unii indivizi continuă să se reproducă în Dunărea Inferioară.


Reprezintă cea mai frecventă specie de sturion în fermele de caviar din Bulgaria.


Este sursă pentru caviarul Osietra.