Șipul

Șipul (Acipenser sturio) a fost întotdeauna cea mai rară specie de sturion din bazinul Mării Negre, iar prezența sa a fost documentată doar până la începutul secolului al XX-lea. Știm că această specie s-a reprodus în Dunărea Inferioară, deoarece în anii ’30 au fost descrise exemplare hibride cu alte specii de sturion de Dunăre. În prezent, este considerat specie în pericol critic de dispariție.

Fapte și cifre

● Conform unei surse, ultima captură înregistrată de șip a avut loc în partea sârbă a Dunării, în 1954.
● Șipul a fost întotdeauna cea mai rară specie de sturion din bazinul Mării Negre, iar prezența sa a fost documentată numai până la începutul secolului al XX-lea.
● Șipul intră în fluvii în perioada ianuarie – octombrie, iar vârful migrației are loc de obicei în perioadele cu cote mari ale apelor din aprilie-mai.
● Atunci când se află în mare, șipul preferă estuarele și fundurile nămoloase.

Cea mai rară specie de sturion din lume.


Singura populație sălbatică existentă se află în fluviile Garonne și Dordogne din Franța.


Este oficial declarat dispărut din Dunăre, în Cartea roșie a vertebratelor din România.


În secolele trecute a fost documentat, între altele, în Oceanul Atlantic, Canalul Mânecii, Marea Mediterană și Marea Neagră.


Odinioară suia pe toate fluviile mari din aceste regiuni pentru a se reproduce.