Morunul

Morunul (Huso huso) este cel mai mare pește de apă dulce din lume. Cel mai mare morun prins vreodată cântărea 1.571 kg și atingea 7,2 metri lungime. Morunul trăiește foarte mult, iar femelele ajung la maturitate de abia la împlinirea vârstei de 15 ani. Indivizii pot trăi până la o vârstă de peste 100 de ani și pot fi încă prinși în zone în care accesul la locurile de reproducere a fost întrerupt. Morunii sunt incluși pe lista speciilor aflate în pericol critic de dispariție.

   

Fapte și cifre

  • Dintre sturioni, morunul migrează cel mai departe în amonte pentru a se reproduce. Dar această migrație a fost întreruptă – ca și pentru alte specii de sturioni – de apariția barajului Porțile de Fier.
  • Deși este un pește, în principal, răpitor, indivizii mai mari se pot hrăni chiar și cu păsări de apă. Morunii sunt singurii prădători autentici dintre sturionii de Dunăre.
  • Cronicile din secolul al XI-lea menționează morunul ca o sursă importantă de hrană pentru rațiile soldaților care mărșăluiau în sectorul austriac al Dunării Superioare.


Sursă a valorosului și mult căutatului caviar de morun.


Singurul prădător autentic dintre cele șase specii de sturioni de Dunăre.